Mediterrane gegrilde aubergines en puntpaprika’s
Ingrediënten
Kruidenolie
- 5 tenen knoflook
- 13 el extra vergine olijfolie Rosmarino fles 250 ml, Monini (8+5)
- 3 el gedroogde Italiaanse kruiden
Paprika’s
- 5 st zoete puntpaprika’s
Aubergines
- 5 st aubergines
- 8 el extra vergine olijfolie Rosmarino
Pijnboompitten en kappertjes
- 5 el pijnboompitten
- 120 g kappertjes
- 2 el extra vergine olijfolie Rosmarino
- 50 g platte peterselie
- 1 st ciabata
- zout en peper
Instructies
Bereiding:
- Verwarm de ovengrill tot 220°C
Kruidenolie en knoflookplakjes
- Pers de helft van de knoflook en meng deze met 8 el olijfolie en de Italiaanse kruiden.
- Snijd de rest van de knoflook in plakjes. Verhit voorzichtig 5 el olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook 2 min op laag vuur. Zet apart.
Paprika’s
- Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder steelaanzet en de zaadlijsten.
- Leg de paprikahelften met de vel kant naar boven in een ovenschaal en grill
- ze in de oven in ca. 25 min bijna zwart. Neem ze uit de oven en leg de paprika’s 20 min in een pan met de deksel erop.
Aubergines
- Snijd de aubergines in schijven van een ½ cm dik in de breedte. ( gebruik eventueel de snijmachine) en leg ze in een vergiet. Bestrooi royaal met zout en laat 15 min staan.
- Spoel af en dep droog met keukenpapier en bestrijk de plakken met 8 el. olijfolie.
- Verhit de grillpan en grill de aubergines in delen in 5 min gaar. Keer halverwege. Maak eventueel een ruitpatroon op de plakken. Leg de plakken in een schaal of bord.
Pijnboompitten en kappertjes
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten op middelhoog vuur goudbruin. Laat de kappertjes uitlekken in een zeef en bak ze kort in 2 el olijfolie. Snijd de peterselie fijn.
Vervolg paprika en aubergine
- Verwijder het vel van de paprika’s en leg om en om met de aubergines in een lage schaal. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Schenk de kruidenolie en de knoflookplakjes met de olie uit de pan over de groenten.
- Bestrooi het geheel met de geroosterde pijnboompitten, kappertjes en geknipte peterselie.
- Laat het gerecht ca 1 uur afgedekt buiten de koelkast op smaak komen.
Serveren:
- Leg de mediterrane groenten op de langwerpige bordjes.
- Snijd de ciabatta en zet in een broodmandje op tafel.
LET OP: Voor alle onderdelen de Rosmarino-olijfolie gebruiken.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Miopasso Fiano, Sicilië-Italië