Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Mediterrane gegrilde aubergines en puntpaprika’s

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
Trefwoord2017, juli
Porties12
AuteurMenucommisie CCR

Ingrediënten

Kruidenolie

  • 5 tenen knoflook
  • 13 el extra vergine olijfolie Rosmarino fles 250 ml, Monini (8+5)
  • 3 el gedroogde Italiaanse kruiden

Paprika’s

  • 5 st zoete puntpaprika’s

Aubergines

  • 5 st aubergines
  • 8 el extra vergine olijfolie Rosmarino

Pijnboompitten en kappertjes

  • 5 el pijnboompitten
  • 120 g kappertjes
  • 2 el extra vergine olijfolie Rosmarino
  • 50 g platte peterselie
  • 1 st ciabata
  • zout en peper

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de ovengrill tot 220°C

Kruidenolie en knoflookplakjes

  • Pers de helft van de knoflook en meng deze met 8 el olijfolie en de Italiaanse kruiden.
  • Snijd de rest van de knoflook in plakjes. Verhit voorzichtig 5 el olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook 2 min op laag vuur. Zet apart.

Paprika’s

  • Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder steelaanzet en de zaadlijsten.
  • Leg de paprikahelften met de vel kant naar boven in een ovenschaal en grill
  • ze in de oven in ca. 25 min bijna zwart. Neem ze uit de oven en leg de paprika’s 20 min in een pan met de deksel erop.

Aubergines

  • Snijd de aubergines in schijven van een ½ cm dik in de breedte. ( gebruik eventueel de snijmachine) en leg ze in een vergiet. Bestrooi royaal met zout en laat 15 min staan.
  • Spoel af en dep droog met keukenpapier en bestrijk de plakken met 8 el. olijfolie.
  • Verhit de grillpan en grill de aubergines in delen in 5 min gaar. Keer halverwege. Maak eventueel een ruitpatroon op de plakken. Leg de plakken in een schaal of bord.

Pijnboompitten en kappertjes

  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten op middelhoog vuur goudbruin. Laat de kappertjes uitlekken in een zeef en bak ze kort in 2 el olijfolie. Snijd de peterselie fijn.

Vervolg paprika en aubergine

  • Verwijder het vel van de paprika’s en leg om en om met de aubergines in een lage schaal. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Schenk de kruidenolie en de knoflookplakjes met de olie uit de pan over de groenten.
  • Bestrooi het geheel met de geroosterde pijnboompitten, kappertjes en geknipte peterselie.
  • Laat het gerecht ca 1 uur afgedekt buiten de koelkast op smaak komen.

Serveren:

  • Leg de mediterrane groenten op de langwerpige bordjes.
  • Snijd de ciabatta en zet in een broodmandje op tafel.

LET OP: Voor alle onderdelen de Rosmarino-olijfolie gebruiken.

    Notities

    WIJNSUGGESTIE
    Miopasso Fiano, Sicilië-Italië