Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken
Quiche Lorraine met garnering van tomatensalade

Quiche Lorraine met garnering van tomatensalade

Nog geen beoordeling
Menu volgens de kookwijze van Auguste Escoffier (1846-1935)
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2023, januari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • quiche- of taartvorm 26-28 cm

Ingrediënten

Bodemdeeg

 • 200 g bloem
 • 90 g ongezouten boter
 • 1 st ei
 • 1 el zeer koud water

Quiche

 • 50 g boter 25+25
 • 20 g paneermeel
 • 200 g ontbijtspek in plakjes
 • 500 ml room
 • 5 st eieren

Tomatensalade

 • 6 st middelgrote tomaten
 • 2 st kleine uien
 • 3 el extra vergine olijfolie
 • 1 el rode wijn azijn
 • 10 g dragon voor 1 el
 • peper en zout

Instructies

Bereiding

 • Oven voorverwarmen op 180 °C. Zet de langwerpige bordjes klaar.

Bodemdeeg

 • Meng de bloem met wat zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van 1 bij 1 cm en meng dit met de bloem tot een korrelig geheel. Voeg het ei en het koude water en meng kort tot een samenhangende deegbal. Voeg zo nodig nog wat koud water toe. Verpak het deeg in plastic folie en laat 30 min rusten in de koelkast. Rol daarna de bal deeg uit tot een cirkel van ca. 35 cm doorsnee.

Quiche

 • Beboter de binnenzijde van de vorm royaal, zowel de bodem als de zijkant. Bekleed gelijkmatig en wat losjes met het bodemdeeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Bestrooi de deegbodem met het paneermeel. Bak het spek kort aan in 25 g boter. Bekleed de bodem van de vorm met de plakjes spek. Maak een mengsel van de room, de eieren en voeg wat zout en peper toe. Giet dit mengsel over het deeg in de vorm. 25 g boter in kleine stukjes over de bovenkant verdelen. Bak 35-40 min in de oven. Tot lauwwarm laten afkoelen.

Tomatensalade

 • De dragon fijnsnijden (1 el). Tomaten ontvellen, sap en zaadjes verwijderen. In de lengte in tweeën snijden. De helften tot ¾ in dunne plakjes insnijden maar niet lossnijden, zodat je er een waaier van kunt maken. Droogdeppen met keukenpapier. Uien in zeer dunne ringen snijden. Dressing maken van 3 el olijfolie, 1 el azijn en 1 el fijngesneden dragonblaadjes.

Serveren:

 • Snijd de lauwwarme quiche in 12 gelijke punten. Zet rechts op een langwerpig bordje een punt quiche. Zet links op het bordje de fijngesneden plakjes van een halve tomaat in een halve waaier vorm. Leg hier een paar ringetjes ui op. Besprenkel met wat dressing. Voeg een snufje zout en peper naar smaak toe.

Notities

WIJNSUGGESTIE