Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Open lasagna met zalm, citroenricotta en komkommerspaghetti en basilicumolie

5 van 1 beoordeling
Open lasagna met zalm, citroenricotta en komkommerspaghetti en basilicumolie
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2023, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • ring 7 cm
 • spiraalsnijder

Ingrediënten

Lasagna met zalm

 • 18 vellen verse lasagna voor 36 rondjes
 • 500 g verse rauwe zalm

Citroenricotta

 • 1 st citroen
 • 15 g dille
 • 70 g basilicum (= flinke bos!! ½ voor ricotta ½ voor basilicum olie en beetje voor garnering
 • 250 g ricotta
 • 75 g Pecorino
 • 3 el kookvocht lasagna

Basilicumolie

 • 100 ml olijfolie
 • ½ bos basilicum zie citroenricotta

Komkommerspaghetti

 • 1 st komkommer
 • 1 el witte wijnazijn
 • 50 ml olijfolie extra vierge
 • 1 el roze peperbolletjes

Garnering

 • enkele blaadjes basilicum zie citroenricotta
 • peper en zout

Instructies

Bereiding:

 • Gebruik de risottoborden, wordt koud geserveerd.

Komkommerspaghetti

 • Gebruik een spiraalsnijder en maak hiermee mooie komkommerspaghetti (met schil!) Meng de witte wijnazijn met de olijfolie en roze peperbolletje. Giet dit mengsel over de komkommer en zet alles weg tot gebruik.

Lasagna

 • Neem een brede pan en vul met laagje gezouten water (1 el zout) breng aan de kook en kook de vellen in 10 min gaar. Niet meer dan 4 tegelijk koken! En voorzichtig blijven roeren. Haal ze met een schuimspaan uit het water en spreidt ze uit over een zorgvuldig uitgespoelde theedoek, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven. Steek er 36 rondjes uit van 7 cm.. Leg deze weer op de vochtige theedoek en bedek ze dan ook met een zorgvuldig uitgespoelde theedoek. Dit voorkomt uitdrogen. Bewaar 3 el kookvocht voor de citroenricotta.

Citroenricotta

 • Maak zest van de citroen, hak de dille en een halve bos basilicum fijn. Rasp de pecorino. Doe de ricotta in een mengkom en roer er de citroenzest, gehakte dille en basilicum, de pecorino en 3 el kookvocht tot een romige massa. Eventueel iets meer kookvocht gebruiken. Kruid met peper en zout.

Basilicumolie

 • Doe de olijfolie en ½ bos basilicum in blender en mix tot basilicumolie, zet weg tot gebruik.

Zalm

 • Haal de zalm nu uit koeling en snijdt deze tot heel kleine blokjes (ca. 1 x 1 cm).
 • Laat nu ook de komkommerspaghetti uitlekken.

Serveren:

 • Bouw de lasagna op. Begin met een rondje lasagna, bedek dit met wat blokjes rauwe zalm, hierop een lepel citroenricotta, weer een rondje lasagna wat blokjes rauwe zalm, en ricotta en sluit af met een rondje lasagna. Draai met een vork een mooi vogelnestje van de komkommerspaghetti en leg dit bovenop de lasagna. Druppel over lasagna en bord enkele druppels basilicumolie en garneer met blaadjes basilicum.

Notities

WIJNSUGGESTIE
M. by Montgravet Grenache Rosé, Languedoc Frankrijk