Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Lamsbout met rode kool strudel en Pommes Anna

Nog geen beoordeling
Lamsbout met rode kool strudel en Pommes Anna
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
Trefwoord2023, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • kernthermometer

Ingrediënten

Lamsbout

 • 1500 g lamsbout met bot
 • 5 el olijfolie classic
 • 5 tenen knoflook gepeld
 • 100 g boter
 • 4 takjes rozemarijn
 • 100 ml water

Pommes Anna

 • 1000 g aardappelen vastkokend
 • 100 g boter
 • peper zout en nootmuskaat

Rodekool

 • 1 st rode kool ca. 1000 g
 • 2 st kaneelstokje
 • 4 st hele steranijs
 • 2 tl gemberpoeder
 • 3 st sjalot
 • 5 st kruidnagels
 • 1 el rietsuiker
 • 3 el rode balsamicoazijn
 • 200 ml rode port
 • 150 ml water
 • 2 tl grof zeezout
 • ¼ tl grof gemalen peper 4 seizoenen
 • 2 st zoet/zure appel Elstar

Strudel

 • 1 pak bladerdeeg van Tante Fanny 270 g 52x32 cm
 • 1 st ei
 • 4 seizoenen peper en grof zeezout

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm 2 ovens voor op 200 °C (lamsbout en Pommes Anna). Verwarm de grote borden voor in de warmhoudkast.

Lamsbout

 • Zorg dat lamsbout op kamertemperatuur is.
 • Besprenkel een groot bakblik of ovenschaal met 2 el olijfolie en bestrooi met 4 seizoenen peper. Halveer 1 teen knoflook en wrijf de bout er helemaal mee in. Snij 3 tenen knoflook in 3en. Maak rondom in de bout ca 10 inkepinkjes en steek hier kleine takjes rozemarijn en stukjes knoflook in. Snijd de boter in dunne plakken en verdeel deze over de bout. Leg de bout op een bakblik met opstaande rand, sprenkel er 3 el olijfolie over en bestrooi met versgemalen 4 seizoenen peper en grof gemalen zeezout. Schenk er 100 ml water erbij. Stel de kernthermometer in op 54 °C en steek hem tot in het midden van de bout (niet tegen bot). Schuif het bakblik in de 200 °C oven. Verlaag na 15 min de oventemperatuur naar 160 °C en bedruip regelmatig de bout met het braadvocht. Laat de bout in de oven tot de kerntemperatuur is bereikt ( ca 1 uur). Dek de bout af met aluminiumfolie en laat deze minimaal 15 min rusten. Maak van het kookvocht een licht gebonden jus (ca 200 ml).

Pommes Anna

 • Schil de aardappelen en was ze. Snijd flinterdunne schijfjes (2mm) met de mandoline.
 • Klaar de boter en boter hiermee de silicone muffinvormpjes in. Schik de schijfjes in de van de vorm (ca.7 laagjes). Doe op elke laag wat geklaarde boter en een snufje zout en peper en nootmuskaat. Dek de vorm af met wat aluminiumfolie of bakpapier. Bak in een oven van 200 °C gedurende 45 min gaar en krokant. Verwijder halverwege het folie zodat de taartjes goudbruin kunnen bakken. Haal de torentjes uit de vorm. Plaats op ieder bord een torentje. Direct uit de oven uitserveren.

Rode kool

 • Verwijder het witte hart. Snijd nu de rode kool in hele dunne reepjes. Tip gebruik een foodprocessor of mandoline. Prik de kruidnagels diep in de sjalot en doe samen met alle andere ingrediënten behalve appels in een pan. Laat zachtjes 45 tot 60 min pruttelen afhankelijk van hoe gaar je de rode kool wilt hebben. Moet nog een bite hebben. Proef tussendoor een reepje. Haal dan de sjalot met kruidnagels, kaneel en steranijs uit de pan. Doe de rode kool in delen in een zeef boven een pan en druk het kookvocht uit de rodekool. Kook al het kookvocht in tot een siroop en koel deze terug.
 • Schil de appels vlak voor het opbouwen van de strudel (als ze te lang liggen i.v.m. verkleuren) en snijd deze julienne stukjes.

Rode kool strudel

 • Breek het ei en zet eigeel apart.
 • Laat de rode kool goed afkoelen; warme rode kool op het bladerdeeg is niet fijn. (Boven ijswater). Rol nu het bladerdeeg uit snij de lengte (52cm) van de plak in twee gelijke stukken voor 2 strudels. Verdeel het smalle deel van de plak in 3en en leg de rode kool in het midden van de lengte en houd aan de uiteinden 1 cm vrij van rode kool. Snij aan beide zijden van de rode kool in een visgraatmotief strookjes van ongeveer 2 cm breed naar de zijkant van het bladerdeeg. leg de stukjes appel op de rodekool en besprenkel de kooksiroop over de rode kool. Vouw eerst beide uiteinden over de rode kool en daarna de reepjes kruislings om en om over de rode kool. zorg voor ruimte tussen de strookjes.
 • Bestrijk de buitenkant met eigeel en bak de strudel in 20 min af bij 200° C. Snijd iedere strudel in 6 gelijke stukken.

Serveren:

 • Snij het vlees in dunne plakken (haaks op de draad). Dresseer de plakken lamsbout op de voorverwarmde borden, leg de strudel stukken en de Pommes Anna naast het vlees. Schep de jus over het vlees.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Epicure Salice Salentino DOP, Apulië- Italië