Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Yotam Ottolenghi’s geroosterde aubergines

Nog geen beoordeling
Yotam Ottolenghi’s geroosterde aubergines
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenVegetarisch
Trefwoord2022, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Saus

 • 0,1 g saffraan =2 buisjes
 • 3 tn knoflook
 • 430 ml Griekse yoghurt
 • 8 el olijfolie extra vergine
 • 1 st citroen

Aubergines

 • 6 st aubergines kleine
 • 6 el olijfolie classic

Garnering

 • 6 el pijnboompitten
 • 3 st verse granaatappels
 • 60 g basilicumblaadjes
 • zout en peper

Instructies

Saus

 • Breng 135 ml water aan de kook en giet dit in een kommetje. Voeg de saffraan toe en laat 5 min trekken. Snijd de knoflook fijn. Doe het water met de saffraan en knoflook in een schaal met daarin de yoghurt, de helft van de olijfolie, het sap van de citroen en een snufje zout. Klop alles tot een gladde, goudgele saus. Zet de saus afgedekt in de koelkast.

Aubergines

 • Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de aubergines in de lengte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Met de snijkant boven. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft. Besprenkel de helften royaal met de rest van de olie en bestrooi ze met peper en eventueel zout. Rooster ze ca. 40 min. in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.

Garnering

 • Rooster de pijnboompitten in een hete droge pan goudgeel. Snijd de granaatappels horizontaal doormidden (takaanzet boven). Houd de open kant boven een ruime schaal en sla met een lepel op de buitenkant van de schil, zodat de rode pitten eruit komen. Verwijder eventueel meegekomen witte vliesjes

Serveren

 • Leg op elk bord een halve aubergine Verdeel de saffraan-yoghurtsaus erover. Bestrooi met de pijnboom- en granaatappelpitten, leg de basilicumblaadjes erop en serveer.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Ca’Rugate Soave Classico San Michele Bio, Monteforte d’Alpone-Italië