Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Zalm met een Marokkaans jasje

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
Trefwoord2019, januari
Porties12
AuteurMenucommisie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 12 mootjes zalm van ca 100 g

Marokkaanse groenten

  • 6 st paprika`s 2 rood, 2 geel, 2 groen
  • 36 st cherrytomaatjes
  • 6 st sjalotjes
  • 2 tl Provençaalse kruiden
  • 1 teen knoflook
  • 125 ml olijfolie neutraal

Marinade

  • 8 tl ras el hanout
  • 1 teen knoflook
  • 1 st citroen
  • 1 el vloeibare honing
  • 30 ml olijfolie neutraal
  • peper zout

Couscous

  • 250 g couscous voorgekookt
  • 250 g diepvries doperwten
  • 1 st citroen
  • 300 ml groentebouillon
  • 50 ml olijfolie
  • 6 takjes peterselie

Garnering

  • 100 g gepelde pistachenoten ongezouten
  • 80 g veldsla

Instructies

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 180°C. Zet grote borden in de warmhoudkast.

Marokkaanse groenten

  • Was de paprika`s verwijder pitten en steel en snijd ze in grove repen. Snijd de sjalotjes grof. Halveer de cherry tomaatjes. Pers de knoflook en meng met olijfolie, Provençaalse kruiden en peper en zout. Meng in een ovenbakplaat de paprika`s, de cherrytomaatjes, sjalot en kruidenolie. Rooster dit in de voorverwarmde oven ca. 40 min. Het moet nog net niet bruin en knapperig zijn.

Marinade

  • Was de citroen en rasp hem, snijd door en knijp het citroensap eruit.
  • Meng de olie, een beetje citroensap en rasp met uitgeperste knoflook, de ras el hanout, honing en peper en zout. Bestrijk hiermee de zalmfilets en laat ca. 30 min. koel marineren.
  • Leg ze daarna op de groenten in de bakplaat. Druppel er nog wat olie over en bak ze tussen de groente in ca. 12 min. rosé.

Couscous

  • Hak de peterselie fijn, rasp de citroen en kook de groentebouillon. Doe de couscous, citroenrasp, de helft van de peterselie en wat peper in een grote kom, giet er de kokende bouillon over, dek af met plasticfolie en laat ca. 5 min. weken in de warmhoudkast.
  • Kook de doperwten in kokend water in 4-5 min. gaar en giet af. Maak een beetje dressing van olie, citroensap, peper en zout. Roer de couscous los met een vork en voeg de doperwten, dressing en de rest van de peterselie toe.

Garnering

  • Hak de pistachenoten grof en rooster in een droge koekenpan. Was de toefjes veldsla.

Serveren:

  • Leg in het midden van het bord een bedje van couscous(grote ijslepel!) en leg daarop een moot zalm. Decoreer daar de gekleurde groenten omheen en strooi er wat pistachenoten over. Maak het af met een toef veldsla.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Louis Guntrum Blanc de Noirs, Rheinhessen-Duitsland