Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Gepocheerde rabarber met kletskop, rabarbersiroop, aardbeien en roomijs

Nog geen beoordeling
Gepocheerde rabarber met kletskop, rabarbersiroop, aardbeien en roomijs
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2024, april, vegetarisch
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • bakpaper
 • bakmat

Ingrediënten

Roomijs

 • 500 ml slagroom
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 5 druppels vanille extract

Rabarbersiroop

 • 500 g rabarber
 • 2 cm verse gember
 • 3 st steranijs
 • 400 ml water
 • 180 g suiker 150 + 30
 • ½ st citroen

Rabarber

 • 6 stengels rabarber

Kletskop

 • 30 g gezouten roomboter
 • 30 g blanke gehakte amandelen
 • 100 g witte basterdsuiker
 • 1 el water
 • 50 g patentbloem
 • ½ tl kaneel

Garnering

 • 300 gr aardbeien
 • 1 bosje munt

Instructies

Bereiding:

 • Neem 12 ronde aardewerken borden. Oven voorverwarmen op 200°C voor de kletskopjes.

Roomijs

 • Mix de slagroom stijf en voeg de gecondenseerde melk en de 5 druppels vanille toe. Roer dit heel rustig door. Schenk in de ijsmachine en laat draaien tot ijs. Schep over in een bakje en zet in de vriezer.

Rabarbersiroop

 • Neem 500 g rabarber en snijd de onder- en de bovenkant eraf, vervolgens de draden eraf trekken. Snijd de rabarber in kleine stukjes en doe deze met de steranijs, de verse gember en 30 g suiker in een pan. Voeg water toe tot het net onder staat en breng aan de kook. Laat 15 min zachtjes pruttelen en zeef het. Vang het vocht op. Weeg het vocht af en voeg de helft aan gewicht aan kristalsuiker toe. (Dus heb je 300 ml vocht over dan 150 g suiker toevoegen). Giet in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost. Laat nog 2 min pruttelen. Breng op smaak met een paar druppels citroensap. Giet de siroop over in maatbeker en laat afkoelen. N.B. Houdt ca 50 ml siroop apart voor marineren aardbeien.

Rabarber

 • Snijd de onder- en de bovenkant van de stengels en trek er de draden af. Snijd iedere stengel in 4 stukken, totaal 24 stukjes. Leg in een passende pan en schenk er de rabarbersiroop bij. Vul eventueel aan met een beetje water. Ze moeten net onder staan. Breng aan de kook, laat 5 min zacht koken, zet vuur uit en laat de rabarber afkoelen in de siroop.

Kletskop

 • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Meng de zachte roomboter met de suiker en het water in een kom. Zeef de bloem boven de kom en voeg nu ook het kaneel en de gehakte amandelen toe. Kneed dit alles tot een soepel deeg. Maak 24 balletjes van het deeg met een doorsnede van ca. 2 cm. Verdeel over een beklede bakplaat. Houd min 5 cm afstand tussen de balletjes. Druk een beetje plak en bak ze in ca. 6 min bruin en krokant. Laat afkoelen.

Garnering

 • Maak aardbeien schoon en marineer in een klein beetje rabarbersiroop. Pluk 12 toefjes van de munt.

Serveren:

 • Haal de gepocheerde rabarber uit de siroop en leg ze naast elkaar op het bord. Maak mooie quenelles ijs en leg boven op de rabarber. Steek 1 kletskop in het ijs. Verkruimel 1 kletskop en strooi rondom. Verdeel de gemarineerde aardbeien over de borden. Tenslotte een toefje munt aanbrengen. Druppel wat rabarbersiroop rondom.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Von der Leyen Nahe, Mosel -Duitsland