Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Mozaïek van rood fruit en ananas

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2018, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • Huishoudfolie

Ingrediënten

Vruchtengelei en saus

 • 240 g kristalsuiker
 • 12 blaadjes gelatine
 • 120 ml water
 • 300 ml Muscat Beaumes de Venise
 • 200 g frambozen
 • 200 g bramen
 • 50 g poedersuiker

Rozemarijnsiroop

 • 160 g suiker
 • 200 ml water
 • 4 takjes rozemarijn

Ananas

 • ½ st verse rijpe ananas andere helft voor soep
 • 2 cakeblikken

Instructies

Vruchtengelei

 • Week de blaadjes gelatine in een kom water.
 • Breng de kristalsuiker met 120 ml water aan de kook, laat iets afkoelen, roer met een spatel de geweekte gelatine erdoor. Voeg al roerend de Muscat toe. Giet het mengsel in een maatbeker. Bekleed de cakeblikken met huishoudfolie (overhangend aan alle zijden).
 • Zet de 30 mooiste frambozen en 30 mooiste bramen, met een klein beetje tussenruimte, rechtop in de cakeblikken, giet voorzichtig een laagje van het muscatmengsel op de bodem van het cakeblik, zodat de bramen en frambozen rechtop blijven staan.
 • Laat even opstijven in de diepvries. Giet voorzichtig de rest van het mengsel erover, zodat de vruchten net onder staan. Laat verder opstijven in de koelkast. Licht de vruchtengelei uit het blik met de plasticfolie. Snijd in even grote blokjes. Bewaar dit in de koelkast.

Saus

 • Pureer de overige bramen en frambozen met de poedersuiker. Zeef de saus.

Rozemarijnsiroop

 • Breng 200 ml water met de suiker en takjes rozemarijn aan de kook. Laat 10 min zachtjes koken en verwijder de rozemarijn.

Ananas

 • Schil de ananas en snijd in dikke plakken, net zo dik als de blokjes gelei met bramen en frambozen. Gril een ruitje op de ananasblokjes in een hete grillpan. Snijd in 48 even grote blokjes als het rode fruit in gelei en bestrijk met de warme rozemarijnsiroop.

Serveren:

 • Leg het fruit op ronde bordjes om en om in 3 rijen van 3 blokjes op een bordje, dus 3 bramen en 2 frambozen (of andersom) en 4 blokjes ananas. Serveer de frambozen-bramensaus apart in een schaaltje.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Toso Brachetto, Spumante,Italië- Piemonte