Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Walnotentaart met armagnacpruimen

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2015, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • Langwerpige taartvorm met losse bodem van 10 x 35 cm

Ingrediënten

Armagnacpruimen:

  • 24 st gedroogde pruimen zonder pit
  • 90 ml armagnac
  • 200 ml water
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 st vanillestokje
  • 150 g crème fraîche

Walnotenmengsel

  • 175 g gepelde walnoten
  • 2 st eieren
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille aroma

Taart

  • 250 g bloem
  • 2,5 el poedersuiker + extra voor bestuiven
  • 175 g koude ongezouten boter + extra voor invetten
  • 1 st ei
  • 2 st eierdooiers
  • 1 mespunt zout
  • 2 el melk

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de over voor op 180 °C.

Pruimen

  • Doe de suiker, het vanillestokje en het uitgeschraapte merg , 200 ml water en de armagnac in een pan op laag vuur en roer tot de suiker oplost.
  • Draai het vuur laag en laat zachtjes wellen( dus niet koken). Haal na 60 min de pruimen eruit en kook de saus in tot stroperig. Meng de saus met de crème fraîche. Voeg de pruimen en het weekvocht toe, kook dan op laag vuur 8-10 min tot het stroperig is. Zet tot gebruik apart.

Walnotenmengsel

  • Draai de noten in de Magimix grof. Voeg de eieren, suiker en vanille aroma toe en laat de machine draaien om de ingrediënten te mengen – meng niet te lang.

Taart

  • Doe voor het deeg de bloem, suiker en het mespunt zout in de Kitchenaid.(gebruik deeghaak).Voeg de in blokjes gesneden boter toe en laat de machine draaien tot zich kruimels vormen.
  • Voeg een ei en een eidooier toe, laat de machine dan draaien tot zich een gladde bal vormt en dan tot slot nog even met de hand kneden. Wikkel in plasticfolie en leg 30 min in de koelkast.

Vervolg taart

  • Neem het deeg uit de koelkast en houd 1/3 apart. Rol de rest van het deeg uit tot een rechthoek van 15 x 40 cm en ½ cm dik en bekleed de ingevette taartvorm ermee. Vul met het walnotenmengsel.
  • Rol het achtergehouden deeg uit tot een rechthoek van 1//2 cm dik. Bestrijk de randen van de taart goed met water, leg de deeglap erover en druk de randen aan om ze dicht te maken.
  • Snijd overtollig deeg weg en bestrijk de bovenkant met een eierdooier waar 2 el melk doorheen vermengd zijn. Bak 30-35 min tot de taart goudbruin is.
  • Laat de taart in de vorm ongeveer 10 min op een rooster afkoelen, neem hem dan uit de vorm en bestuif met poedersuiker.

Serveren:

  • Snijd de taart in 12 stukken en serveer warm met een paar pruimen en een lepel pruimensaus.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Martin verastegui pedro ximenez
Tonen van rozijnen, cacao en chocolade. Lekker vol en vettig met een mooi verfrissend zoetje