Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Wijtingpaté

Nog geen beoordeling
Wijtingpaté
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
Trefwoord2023, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • cakeblik ca. 24 cm

Ingrediënten

Terrine

 • 1 st rode paprika
 • 1 st gele paprika
 • 200 g witte champignons
 • 2 st sjalotten
 • 100 g erwten diepvries
 • 700 g wijtingfilets
 • ½ st citroen sap
 • 4 st eieren eiwit
 • 150 ml slagroom
 • 3 el olijfolie om in te bakken

Garnering

 • 12 toefjes veldsla
 • bieslook

Mayonaise

 • 2 st eierdooiers
 • 1 el Dijonmosterd
 • 25 ml arachideolie
 • 1 el citroensap
 • 20 g bieslook
 • peper en zout

Instructies

Bereiding:

 • N.B. Begin tijdig met de voorbereidingen!!!
 • Verwarm de oven voor op 180 C°. Gebruik de kleine ronde borden.

Terrine

 • Was en ontpit de paprika’s. Snijd ze fijn. Snijd de champignons in dunne plakjes. Pel en snipper de sjalotten. Verhit de olijfolie in een sauteerpan (hapjespan) Fruit de sjalotten en paprika’s ca.10 min op matig vuur. Voeg de champignons toe en stoof nog 10 min. Voeg de diepvrieserwten toe en verwarm nog even door.. Kruid met zout en peper en zet apart.
 • Beboter een cakeblik. Snijd de wijtingfilets in stukjes van ca. 2 cm. Houd de helft opzij en mix met staafmixer de rest fijn met sap van ½ citroen. Voeg de eiwitten toe. Mix opnieuw en roer de slagroom erdoor. Mix nogmaals en schep in een kom. Voeg de groenten toe en kruid met wat peper en zout.
 • Vul een beboterd cakeblik met de wijting-groentepuree Schik de stukken wijting ertussenin. Zet de wijtingpaté in een tot de helft met heet water gevuld bakblik en laat ca. 60 min in de oven garen. Controleer of paté gaar is een mes moet er droog uitkomen (anders nog wat langer). Haal uit de oven en laat afkoelen. Stort de wijtingpaté voorzichtig uit op snijplank en snijd kort voor het uitserveren in plakken.

Garnering

 • Was de toefjes veldsla en snijd de bieslook fijn.

Mayonaise

 • Meng in een kom de eierdooiers met de mosterd, zout en peper. Klop het goed met een grote garde. Giet er de olie in een heel dun straaltje bij terwijl je blijft kloppen. Voeg hier als het een homogene massa is geworden het citroensap bij. Controleer op smaak en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Serveren:

 • Serveer een plak op een rond bord. Garneer met een toef veldsla, wat bieslook en met wat zelfgemaakte mayonaise.

Notities

WIJNSUGGESTIE