Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kalkoenrollade met ahorn-baconvulling en een Yorkshirepudding

Nog geen beoordeling
Kalkoenrollade met ahorn-baconvulling en een Yorkshirepudding
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2023, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • keukentouw
 • muffinvorm(en) met (in totaal) 12 posities

Ingrediënten

Vulling kalkoenrollade

 • 50 g ongezouten boter
 • 50 g plakken bacon
 • 1 st ui
 • 2 tn knoflook
 • 500 g groene appels
 • 10 g tijmblaadjes
 • 210 g grof vers broodkruim wit
 • 2 st sinaasappel rasp voor vulling, sap voor glazuur; zie hieronder
 • 60 ml ahornsiroop

Sinaasappel-ahornglazuur

 • 100 g ongezouten boter
 • 125 ml ahornsiroop
 • 125 ml sinaasappelsap zie sinaasappel hierboven!
 • 1 st kaneelstokje

Kalkoenfilet

 • 2 st kalkoenfilet indien mogelijk met huid van ca. 500 g per stuk

Yorkshirepudding (12 st)

 • 150 g bloem
 • 4 st eieren
 • 4 g grof zeezout = 2 tl
 • 2 g grof gemalen zwarte peper = 1 tl
 • 330 ml volle melk
 • 2 g tijmblaadjes = 2 tl
 • 60 g pastinaak
 • 120 g zoete aardappel
 • 80 g geklaarde boter

Garnering

 • 2 st sinaasappels
 • keukentouw
 • muffinvorm en met (in totaal) 12 posities
 • zout en peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 grote middelgrote borden en een grote schaal (voor de Yorkshirepuddings) in de warmhoudkast. Verwarm de oven voor tot 200 °C voor kalkoenfilet en 220 °C voor Yorkshirepudding.

Vulling kalkoenrollade.

 • Snijd de bacon fijn. Snipper de ui fijn. Schil de knoflook en doe in de knoflookpers. Schil de appelen, ontdoe van klokhuis en rasp grof. Snijd 12 g tijmblaadjes fijn (bewaar hiervan 2 g voor de Yorkshirepudding!). Rasp ook de sinaasappelschil.
 • Verwarm 50 g boter in een grote anti-aanbak pan op hoog vuur. Voeg de bacon, ui en knoflook toe en bak al roerend 4-5 min tot alles licht kleurt. Voeg de appel en 10 g tijm toe en bak het geheel in 4-5 min goudbruin. Doe over in een grote mengkom en voeg het broodkruim, de sinaasappelrasp en de ahornsiroop, zout en peper toe. Meng alles en laat vervolgens volledig afkoelen tot kamertemperatuur.

Sinaasappel-ahorn glazuur

 • Verwarm alle ingrediënten in een kleine sauspan op hoog vuur. Roer tot de boter is gesmolten. Breng aan de kook en laat in 8-10 min iets inkoken.

Kalkoenfilet

 • Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een bakrooster klaar en vet dit in met wat boter of olie. Leg het rooster op een met aluminiumfolie beklede ovenslee. Leg de kalkoenfilet(s) op de huidzijde op een snijplank. Snijd het dikste deel van de filet(s) horizontaal van uit het midden naar buiten in, maar laat het laatste stukje zitten, zodat je het ingesneden deel kunt omklappen, zodat een lange lap van ongeveer gelijkmatige dikte ontstaat. Bedek met 2 lagen plasticfolie en sla de filet(s) met een vleeshamer of steelpan tot een dikte van 1,5 cm ontstaat. Probeer zoveel mogelijk een langwerpige lap van de filets te maken met voldoende breedte om de vulling in te rollen.
 • Verwijder de folie en schep de vulling langs één van de lange zijden in zodanige dikte dat de filet(s) er met enige overlap om heen past/passen, zodat deze goed sluit(en) om te voorkomen dat de vulling eruit kan lopen.
 • Bestrooi met zout en peper en rol op met de huidzijde aan de buitenkant. Bind op met keukentouw en leg de rollade op het bakrooster. Bestrijk met ¼ van de sinaasappel-ahorn glazuur en zet 15 min in de oven. Bestrijk dan nogmaals met een ¼ van het glazuur en laat in 10-15 min verder goudgeel en gaar worden. Kerntemperatuur 70 – 72 °C. Haal daarna uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 10 min rusten.

Yorkshirepudding

  NB: ZORG DAT DE YORKSHIREPUDDING DE OVEN IN GAAT 20-25 MIN VOORDAT DE ROLLADE DE OVEN UITKOMT!

  • Draai de bloem, eieren, het zout en de peper, de melk en de tijm in een blender tot een dun, glad beslag. Schaaf de pastinaak en de zoete aardappel met een dunschiller of mandoline in heel dunne plakjes. Verdeel de geklaarde boter over 12 posities in de muffinvorm(en) en zet 12-15 min in de 220 °C oven tot deze net walmt. Haal vorm(en) uit de oven.
   PAS OP! HEET!
  • Nu snel 60 ml beslag in elk van de 12 posities van de muffinvorm(en) gieten. Verdeel vervolgens het pastinaak-zoete aardappelmengsel gelijkmatig over de 12 posities. Zet snel terug in de oven tot de yorkshirepuddings gerezen en goudbruin zijn. Reken op 20-25 min, maar dit kan per oven verschillen., dus controleer regelmatig! Haal uit de oven en laat 5 min rusten.
  • Stort voorzichtig in verwarmde schaal.

  Garnering

  • Snijd de sinaasappels overdwars in dunne plakken en halveer deze tot 24 halve maantjes.

  Serveren:

  • Breng de rest van het sinaasappel-ahorn glazuur in de sauspan op hoog vuur opnieuw aan de kook en laat in 1-2 min door en door warm worden. Snijd de rollade in plakken. Meet en tel van te voren zo uit dat je 2 plakken per persoon hebt.
  • Zet in het midden van elk bord een Yorkshirepudding. Plaats naast en half leunend tegen de Yorkshirepudding 2 plakken van de rollade overlappend op elkaar. Leg aan de andere kant van de yorkshirepuddings twee halve plakjes sinaasappel ter garnering.
  • Overgiet de plakken rollade met wat van het restant van het warme sinaasappel-ahorn glazuur.

  Notities

  WIJNSUGGESTIE
  Casa Santos Lima Colossal Reserva Tinto, Lissabon Portugal

  1 comments