Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tomaat gevuld met kleine groenten

Nog geen beoordeling
Tomaat gevuld met kleine groenten
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
Trefwoord2023, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

  • 1 st winterwortel klein
  • 1 st courgette
  • 3 st aardappelen vastkokend
  • 100 g sperziebonen
  • 100 g doperwtjes gedopt (uit de vriezer)
  • 12 st grote vleestomaten
  • ½ bosje basilicum
  • 1 st rode ui
  • 6 el Dijonnaise Maille
  • 30 ml extra vergine olijfolie
  • 30 ml balsamicoazijn
  • Garnering
  • 1 flesje balsamico crème klein
  • grof zeezout en versgemalen 4 seizoenenpeper

Instructies

Bereiding:

  • Zet 12 kleine bordjes klaar.
  • Was de courgette en de sperziebonen. Schil de winterwortel en de aardappelen en snijd ze evenals de courgette brunoise (ca. 4 mm) en snijd de sperziebonen in stukjes van ½ cm.
  • Breng een pan met gezouten water aan de kook. Blancheer de stukjes wortel, courgette, aardappel, sperzieboon en de doperwten allemaal apart. Doe dit door ze in een zeef een paar minuten in het kokende water te hangen, controleer of ze beetgaar zijn en koel ze terug met koud water. Laat ze goed uitlekken in een vergiet. Verspreid de stukjes groente over een theedoek om ze goed te laten drogen.
  • Breng het water opnieuw aan de kook voor het pliceren van de tomaten. Zet met een scherp mesje aan de onderkant een kruisje in het velletje en dompel de tomaten 15 tellen in het kokende water en doe ze direct in ijskoud water. Nu kun je de velletjes van de onderkant van de tomaat er makkelijk afhalen. Snijd vervolgens een flinke kapje eraf ( en bewaar!).
  • Schraap voorzichtig de tomaten leeg en zet ze omgekeerd bij de groente op de theedoek om te drogen.
  • Pluk de basilicumblaadjes, houd voor de garnering 12 blaadjes apart en hak het overige grof.
  • Snipper de uien. Meng de basilicumblaadjes met de geblancheerde groente en de gesnipperde ui door de Dijonnaise. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Vul vlak voor het opdienen de tomaten met dit mengsel. de vulling mag boven de tomaat uitkomen. Besprenkel de gevulde tomaten met olijfolie en balsamico azijn en bestrooi ze met grof gemalen zout en peper. Zet het kapje van de tomaten er weer op mag niet sluiten, vulling mag zichtbaar zijn.

Serveren:

  • Plaats de gevulde tomaat in het midden een klein bordje, drapeer enkele gescheurde blaadjes basilicum en om en om 3 toefjes mayonaise en balsamico crème rond de tomaat.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Bishop's Leap Sauvignon Blanc, Nieuw Zeeland