Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Nasi goreng (stijl Koninklijke Marine) met saté sapi, pindasaus en een spiegelei

5 van 1 beoordeling
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2021, januari, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Nasi goreng

 • 600 g basmati rijst
 • 250 g hamlapjes
 • 50 g gerookt mager spek
 • 100 g ham dikke plak 1 cm
 • 2 st eieren
 • ½ st ui
 • 2 tn knoflook
 • 2 tl trassi
 • 6 el ketjap manis
 • 1 tl ve-tsin

Sate sapi

 • 600 g ossenhaas
 • 300 ml ketjap manis
 • 1 st citroen
 • 6 el knoflookpasta
 • 1 el sambal oelek
 • 6 el ketoembar
 • 4 el djintan
 • 24 st saté stokjes

Pindasaus

 • 350 g pindakaas
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 1 el sambal oelek
 • ½ el citroensap
 • 2 tl trassi
 • santen
 • suiker
 • ketjap manis

Garnering

 • 50 g prei
 • 12 st eieren
 • 200 g kroepoek
 • 350 g atjar kant en klaar
 • 200 g seroendeng kant en klaar in potje
 • zout
 • arachideolie

Instructies

Nasi Goreng

 • Rijst droog en gaar koken (8-10 min). Afgieten en uit laten stomen (5 min met deksel op de pan). Laat de rijst daarna afkoelen. Ondertussen van 2 eieren een omelet bakken. Af laten koelen en daarna in dunne reepjes snijden. Varkensvlees, ham en spek in reepjes van ca 0,75 x 2 cm snijden. Een ½ ui snipperen en knoflook zeer fijn snijden en vervolgens met de trassi in wat olie aanfruiten. Daarna het vlees, ham en spek toevoegen en braden onder voortdurend omroeren. Het mengsel overdoen in een vergiet boven een pan. Het overtollig vet eruit laten druipen in de pan. Dit vet wordt weer gebruikt om de rijst aan te braden. Voeg de rijst toe en laat aanbraden onder regelmatig omroeren. Voeg na enkele min het mengsel van vlees, ham, spek en de omeletreepjes toe en laat enkele min doorbakken onder voortdurende omroeren om aanbakken te voorkomen. Tenslotte op smaak brengen met zout, ketjap manis en ve-tsin (NB: sommige mensen zijn allergisch voor ve-tsin (mononatriumglutamaat of E621), informeer bij de brigadegenoten of iemand daar last van heeft en laat de ve-tsin dan weg).

Sate sapi

 • Leg de saté-stokjes in water om te weken, zodat ze niet verbranden bij het grillen van het vlees. Snijd het vlees in stukjes van ca.3x4 cm. Meng het vlees met de ingrediënten van de marinade. Laat het een uur marineren. Rijg het vlees aan de satéstokjes. Grill de saté‘s tot bijna gaar (medium, 2-3 min onder en boven) op de grillpan. Houd ze warm onder alu-folie en/ of onder de warmhoudlampen tot alle saté’s klaar zijn.

Pindasaus

 • De sambal en de trassi met het knoflookpoeder kort aanfruiten in een pan met wat arachideolie. De pindakaas toevoegen en enkele min laten doorbakken. Met de santen verdunnen tot een dikke saus is verkregen. Op smaak brengen met suiker, zout, ketjap manis en citroensap.

Garnering

 • Was de prei en snijd deze in flinterdunne ringen. Bak voor elk bord een spiegelei. Houd warm in de warmhoudkast of onder de warmhoudlampen. Frituur de kroepoek indien niet kant-en-klaar. Let op! Gaat heel snel (enkele sec!) en zet sterk uit, dus niet teveel tegelijk in de frituurpan doen!

Serveren

 • Leg een bergje nasi goreng midden in het diepe bord (pyramide). Strooi wat seroendeng boven op de rijst. Leg links 2 saté’s schuin (diagonaal) half op de rijst (kale deel stokjes diagonaal op de rand van het bord laten rusten). Doe royaal piundasaus over het vlees van de saté’s dat op de rijst ligt. Leg rechts op het bord 2 el (kant-en-klare) atjar op de rijst. Leg een spiegelei op de onderkant van het bord half op de rijst. Leg op het laatste moment wat stukjes kroepoek aan de bovenkant van het bord op de rijst en op de rand. Zet een schaaltje sambal oelek (kant-en-klaar)en een flesje ketjap manis op tafel voor degenen die hun nasi nog wat verder willen ‘spicen’.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Quatrocientos Crianza 2017 – Bodega Inurrieta – Navarra – Spanje
Mits deze “blauwe hap” goed gekruid op tafel komt hebben we een voltreffer met de Crianza uit de Navarra. Navarra is toch wel het nieuwe Rioja en wel omdat het ten eerste de directe buur is en ten tweede omdat ze ook met de “Wereldse”druiven werken zoals Cabernet, Merlot en Chardonnay. Het is allemaal wat moderner, gelikter en meer fruit driven.
Even een idee hoe deze wijn is opgebouwd: 42% Cabernet Sauvignon, 19% Garnacha, 18% Graciano, 12% Syrah en 9% Merlot. De vinificatie vindt daarna plaats in Amerikaans en Frans eiken voor een periode van 14 maanden. De helft van de vaten is nieuw en de andere helft meerdere malen gebruikt. De wijn “an sich” bulkt van het rode bessensap en intense kruidigheid waarbij de tannines ten allen tijde soepel blijven. De wijn is tamelijk krachtig maar zal in combinatie met het gericht flink inbinden en ontzettend elegant worden. Pas op dat je alle kruiden in het gerecht ongeveer dubbel intens door deze wijn gaat proeven, dus er komt een klein zweet momentje aan.
Maar mits de wijn licht gekoeld geserveerd gaat worden dan gaat dit ietsje meevallen.
Serveertemperatuur: 16-18 ° C.