Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tomatensoep met Serranoham en Idiazabal

Nog geen beoordeling
Tomatensoep met Serranoham en Idiazabal
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenSpaans
Trefwoord2024, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Tomatensoep

 • 1750 g rijpe tros tomaten
 • 1 bol knoflook
 • 1 ½ st banaansjalot
 • 15 g tijm takjes bewaar 12 takjes voor de garnering
 • 800 ml kippenbouillon

Garnering

 • 1 st stokbrood
 • 12 plakjes Serranoham dun gesneden
 • 100 gr Idiazabal kaas harde schapenmelkkaas
 • olijfolie extra vierge en classico
 • zeezout en gemalen zwarte peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 soepborden in de warmhoudkast. Verwarm de oven op 160 °C.

Tomatensoep

 • Halveer de tomaten en verwijder de kroontjes. Verdeel de tomaten met de ongepelde knoflookteentjes over 2 bakplaten. Sprenkel er behoorlijk olijfolie overheen en breng op smaak met zeezout en gemalen peper. Zet de bakplaten in de oven en wissel ze om halverwege de baktijd. Rooster de tomaten en de knoflook 45-60 min totdat ze enigszins gekarameliseerd zijn.
 • Snipper de sjalotjes. Verhit olie in een diepe pan en bak de sjalotjes ca 10 min op laag vuur. Haal de bakplaten uit de oven en druk de zachte knoflook uit de schil en voeg met de geroosterde tomaten toe aan de sjalotjes in de pan. Rits tijmblaadjes van de takjes (bewaar 12 takjes voor de garnering) en voeg de blaadjes naar smaak toe en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat ca 10 min zachtjes koken.

Garnering

 • Snijd ca 12 plakjes van het stokbrood. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de sneetjes aan beide kanten tot ze goudbruin en krokant zijn. Breek de stokbroodplakjes in stukken. Scheur de Serranoham in stukjes. Schaaf de kaas in krullen.

Serveren:

 • Schep de soep in de warme soepborden. Bestrooi de soep met de stokbrood stukjes en de stukjes Serranoham en als laatste met de kaas krullen. Besprenkel met de vierge olijfolie en garneer met een takje tijm. En dien op.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Vignamato Rosso Piceno, Marken- Italië