Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Bloemkool met Italiaanse kaascrème

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, mei
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 1 st bloemkool
  • 600 g Taleggio italiaanse smeltbare kaas
  • 12 plakjes pancetta
  • 1 st zomertruffelschaafsel klein potje
  • 1 st laurierblaadje
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g boter
  • 130 ml witte wijn
  • 250 ml olijfolie om te frituren

Instructies

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 200 °C.
  • Halveer de bloemkool en snijd kleine roosjes van de ene helft en schaaf de andere helft op een grove rasp. Verhit de boter in een koekenpan tot hij bruin kleurt en bak hierin de bloemkoolroosjes goudbruin. Maak op smaak met peper en zout
  • Neem de bloemkoolroosjes met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een kleine ovenschaal.
  • Blus de iets afgekoelde boter af met 100 ml witte wijn en voeg het in 4 stukjes gebroken laurierblad en de gesnipperde knoflook toe. Laat uitbruisen en voeg toe aan de bloemkoolroosjes. Dek af met aluminiumfolie en gaar gedurende 20 min in de oven.
  • Bak ondertussen de plakjes pancetta uit in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier. Na afkoeling de pancetta reepjes in tweeën breken.
  • Snijd de korsten van de Taleggio en snijd de kaas in blokjes van 1 cm.
  • Neem een steelpannetje en giet 30 ml witte wijn in de pan en vervolgens de in blokjes gesneden kaas.
  • Smelt de kaas al roerend op middel hoog vuur.
  • Bak kort voor het uitserveren in een wok de bloemkoolkruim in de olijfolie tot goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Giet een plat streepje kaas van 2 cm breed op ieders bord. Strooi hier wat bloemkoolkruim op en drapeer er vervolgens 3 tot 4 roosjes bloemkool op. Steek hier 2 stukjes pancetta tussen en 3 tot 4 snippers truffelschaafsel. Verdeel er tot slot nog een paar druppels vocht van de bloemkoolroosjes over.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Sant Antonio Soave Tenuta, Italié - Veneto
De wijn heeft een strogele kleur met een delicaat aroma, een droge
smaak met een licht botertje. De wijn is intens geurig en fris met
aroma’s van appel en peer. Soave betekent letterlijk 'liefelijk',
wat een perfecte omschrijving is voor deze zachte en aangename
wijn.