Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Hartige appelstrudel en honing-appelsorbet

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Vulling

  • 1000 g handappels
  • 1 st citroen sap
  • 2 tl tijm gedroogd
  • 1 tl nootmuskaat vers, geraspt
  • 400 g blauwe kaas b.v. stilton roquefort of danableu
  • 150 g walnoten
  • peper versgemalen

Strudel

  • 200 g boter gesmolten
  • 120 g panko
  • 25 g amandelen geschaafd
  • bakpapier
  • 8 grote vellen filodeeg

Appel honingsorbet

  • 200 g basterdsuiker
  • 200 ml water
  • 750 g handappels
  • 1 st citroen sap
  • 80 g honing vloeibaar
  • 2 st ei eiwit
  • poedersuiker
  • 12 takjes aalbessen
  • 12 sherryglaasjes

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 C°
  • Laat het filodeeg, bedekt met een vochtige theedoek, ontdooien.

Vulling

  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  • Rooster de walnoten in een hete koekenpan en hak ze daarna grof.
  • Prak of snijd de kaas kruimelig.
  • Doe de appelblokjes in een kom en schep ze om met citroensap, tijm, nootmuskaat, peper noten en kaas.
  • Laat kort voor het vullen van de strudel het vocht uit de appelkaasvulling lekken.

Strudel

  • Vet een vel bakpapier van ca. 30 bij 60 cm in met boter.
  • Leg daar 2 vellen filodeeg op naast elkaar (de randen over elkaar)
  • Bestrijk dit met gesmolten boter en strooi er wat panko op.
  • Herhaal dit 2x , zodat je 3 laagjes krijgt. Strooi geen panko op de bovenste laag.
  • Leg de vulling op de helft van het deeg en sla het deeg dubbel.
  • Druk met een vork de zijkanten dicht bestrijk nogmaals met boter en bestrooi met de geschaafde amandelen en bak het geheel daarna ca 30 min in de voorverwarmd oven. Tot het deeg goudbruin en de appels zacht zijn.
  • De strudel moet voor het serveren een beetje afkoelen.

Appel honingsorbet

  • Sla het eiwit stijf.
  • Los de suiker op in het water op een laag vuur .laat het daarna ongeveer 3 à 4 min. flink koken. Laat de siroop daarna afkoelen.
  • Appels schillen en in parten verdelen.
  • Doe ze met citroensap in de keukenmachine en pureer ze.
  • Roer er de honing en de siroop goed door en draai er in de ijsmachine ijs van.
  • Voeg halverwege het stijfgeslagen eiwit toe.

Serveren:

  • Op een zwart langwerpig bord.
  • Snijd de appelstrudel in 12 stukken.
  • Vul 12 sherryglaasjes met het appel ijs.
  • Leg een stuk strudel op het bordje en bestrooi met wat poedersuiker.
  • Zet het glaasje er naast en hang daar de besjes aan.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Dulce Venganza, Spanje Cuenca