Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Gegrilde lamsfilet met amandelsalsa en oranjebloesem

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2019, mei
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Lamsfilet en marinade

  • 1000 g lamsfilets
  • 7 tenen knoflook
  • 4 st citroenen
  • 5 el tijmblaadjes
  • 100 ml olijfolie

Amandelen

  • 200 g amandelen blanke
  • 90 ml olijfolie 3 el+3 el
  • 1 ½ el honing
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 30 g muntblaadjes
  • 2 st citroenen

Paprika

  • 4 st rode paprika’s
  • 15 ml olijfolie
  • zout en peper

Instructies

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 220℃ (nadat vlees is gemarineerd). Zet de borden in de warmhoudkast.

Marinade

  • Hak de tenen knoflook fijn. Rasp 1½ el citroenschil af en pers de citroenen uit. Doe de knoflook in een grote kom met 1 el citroenrasp (bewaar rest voor marinade), 100 ml citroensap, alle tijmblaadjes, 100 ml olijfolie, 2 tl zout en heel royaal versgemalen peper. Voeg het lamsvlees toe, meng alles goed en laat het minstens 1 ½ uur in de koelkast marineren.

Amandelsalsa

  • Pers de 2 citroenen uit.
  • Verhit 3 el olijfolie in een kleine koekenpan en bak de amandelen al roerend in 3-4 min tot ze gelijkmatig goudbruin zijn. Laat de amandelen op een bord met keukenpapier iets afkoelen. Hak de amandelen fijn en meng ze in een kom met de overgebleven citroenrasp en citroensap (75 ml), de honing, het oranjebloesemwater, 1 tl zout, royaal versgemalen peper en 3 el olijfolie. Roer alles goed door elkaar en zet apart. Snijd de muntblaadjes fijn en meng ze kort voor het uitserveren door de amandelen.

Paprika’s

  • Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de lijsten en zaadjes.
  • Zet een grillplan op hoog vuur. Besprenkel de rode paprika’s met olijfolie en ½ tl peper en leg ze in de grillpan. Rooster ze ca. 10 min en keer ze halverwege tot alle stukken aan beide kanten geblakerd zijn.

Vervolg lamsfilets

  • Grill de lamsfilets in de gloeiend hete grillpan (laat de marinade in de kom achter) ca 4 min. Keer ze halverwege zodat beide kanten geroosterd zijn en gaan karameliseren.
  • Leg 20 tot 25 min voor het serveren de filets in een braadslee met de paprika’s en braad ze nog 3-4 min (afhankelijk van de dikte van de filets) in de voorverwarmde oven. Zet de braadslee nog even in de warmhoudkast om te laten rusten.
  • Verdeel het vlees in plakken van 1 cm dikte.
  • Giet intussen de marinade in een kleine pan en breng hem op halfhoog tot hoog vuur aan de kook. Zet apart

Serveren:

  • Verdeel het vlees over de voorverwarmde borden. Schik hierbij de rode paprika’s. Schep de warme marinade over de paprika’s en schep amandelsalsa over het vlees

Notities

WIJNSUGGESTIE
Poggio del Sasso Chianti DOC, Toscane-Italië