Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Pasta al Limone

Nog geen beoordeling
Pasta met citroen
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenItaliaans
Trefwoord2023, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • pastatang

Ingrediënten

Pasta

 • 500 g verse lange pasta linguine
 • olijfolie

Saus

 • 3 st biologische citroenen
 • 250 ml slagroom
 • 135 g ongezouten boter koud uit koelkast, snijd in blokjes van 15 g
 • 125 g Parmezaanse kaas

Garnering

 • 6 strips schil van de citroen gebruik de citroen van de saus
 • zout
 • versgemalen zwarte peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 risottobordjes in de warmhoudkast.

Garnering

 • Snijd met een dunschiller 6 dunne strips uit de schil van één van de citroenen. Snijd deze in de lengte in zeer dunne reepjes. Zet opzij tot serveren.

Pasta

 • Zet grote kookpan op het vuur en breng hierin water aan de kook ( zie verpakking pasta voor verhouding). Voeg royaal zout toe en enkele druppels olijfolie. Kook de pasta tot deze nog zeer ‘al dente’ is. Hij gaart nog na in de saus.

Saus

 • Rasp de Parmezaanse kaas en zet opzij. Rasp de resterende schil van de citroenen en doe in een aparte grote pan (bijv. ijzeren stoofpan). Bewaar 45 ml van het sap van de citroenen en zet opzij. Voeg de room toe aan de citroenrasp in de pan en breng aan de kook. Laat 2 min koken terwijl je met een garde zachtjes erin roert. Zet vuur dan zeer laag. Voeg de blokjes boter één voor één toe terwijl je blijft roeren, tot de saus er romig en wat dikker uitziet. Zet even van het vuur af. Voeg een soeplepel van het kookvocht van de pasta toe aan de saus. Zet terug op het vuur en zet dit wat hoger (medium). Breng de pasta uit de kookpan met een tang over in de pan met saus. Het is niet erg als wat kookvocht meekomt. Hussel de pasta voortdurend voorzichtig door de pan en voeg de geraspte Parmezaan beetje bij beetje toe, tot deze gesmolten is en de saus er romig uitziet. Dit duurt ongeveer 3 min. Voeg nog wat kookvocht toe als de saus te dik wordt. Voeg citroensap geleidelijk naar smaak toe. Proef en voeg eventueel ook nog wat zout toe.

Serveren:

 • Leg de pasta met een draaiende beweging met de pastatang in het midden van de risottobordjes. Leg de apart gehouden dunne reepjes citroenschil ter garnering bovenop de pasta.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Ramon Roqueta Macabeo/Chardonnay Catalunya-Spanje