Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Zalm in pittige kokosroom

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2019, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 12 st zalmfilets 100 g per persoon

Marinade/saus

 • 6 tn knoflook
 • 2 cm gemberwortel vers
 • 40 g koenjit geelwortel,vers
 • 2 st kleine rode pepers
 • 750 ml visbouillon
 • 800 ml kokosroom
 • 2 stengels vers citroengras
 • 12 stengels bimi =babybroccoli
 • 4 stengels bosui
 • 4 el vissaus
 • 30 ml zonnebloemolie

Garnering

 • 2 el zwart sesamzaad
 • 30 ml zonnebloemolie
 • 12 st cherrytomaat
 • 12 st eetbare bloemen bv Oost Indische kers
 • 12 blaadjes laurier vers
 • Rijst
 • 200 g jasmijnrijst

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm diepe borden voor in de warmhoudkast.

Marinade/saus

 • Sla de knoflooktenen plat, rasp de gember- en geelwortel, verwijder zaad en lijsten van de pepers en snijd fijn. Bak in koekenpan met de olie op een hoog vuur de knoflook, gember, geelwortel en chili geurig. Dan de visbouillon, kokosroom en citroengrasstengels toevoegen en aan de kook brengen. Vuur laag. De zalm in het vocht leggen en ca. 8 min laten liggen (van het vuur!). Met een schuimspaan, voorzichtig de zalmfilets uit de bouillon halen en op een plaat leggen, afdekken en warm houden. Het citroengras uit de marinade/saus verwijderen. Dan weer aan de kook brengen en ca.5 min laten inkoken (wanneer nog te dun iets bijbinden met maizena). Saus van het vuur halen. Verwijder de onderste helft van de bimistengels en blancheer de bimistengels (2 à 3 min) en snijd de bosui in dunne ringetjes. Voeg 4 el vissaus, de uienringetjes en de bimistengels aan de marinade/saus toe.

Rijst

 • Kook of stoom de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking

Garnering

 • Rooster het sesamzaad in 2 el zonnebloemolie. Halveer de cherrytomaatjes.

Serveren:

 • Leg de zalm in een voorverwarmd diep bord. Giet de marinade/saus er om heen en decoreer met halve cherrytomaat, vers laurierblad, Oost Indische kers en geroosterd sesamzaad. Serveer de rijst op apart bordje erbij (tip: gebruik ijslepel).