Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Lychee-gember sorbet met smeerproppen

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2021, januari, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Lychee-gember sorbet

 • 1600 g lychees uit blik
 • 2 st limoen
 • 6 el gembersiroop
 • 4 st eieren

Smeerproppen

 • 6 st grote bananen
 • 300 g zelfrijzend bakmeel
 • 300 ml melk
 • 1 st ei
 • 75 g suiker
 • 1 mespunt zout
 • 2 tl kaneel

Garnering

 • 12 st stervruchten carambola
 • 30 g stemgember bolletjes
 • 6 el gember siroop
 • poedersuiker

Instructies

Lychee-gember sorbet

 • Giet de lychees af en bewaar de helft van de siroop. Rasp de schil van de limoenen en pers ze uit. Doe de lychees in een keukenmachine of blender en voeg limoenrasp, limoensap en gembersiroop toe. Pureer de lychees tot een gladde puree. Voeg aan deze puree de bewaarde helft van de siroop uit de lycheeblikken toe. Doe dit mengsel in de ijsmachine en verwerk tot ijs. Wacht tot het ijs klaar is.
 • Splits de eieren en doe de eiwitten in een schone vetvrije kom. Klop de eiwitten stijf. Doe het ijs in een schaal. Spatel de eiwitten gelijkmatig door het ijs en zet de schaal in de diepvries tot de sorbet stevig genoeg is om bolletjes van te scheppen.

Smeerproppen

 • Maak van het zelfrijzend bakmeel, melk, ei, suiker, kaneel en zout een dik beslag. Snijd de bananen in grove schijven van ca. 3 cm. Haal de schijven banaan door het beslag en frituur in hete olie op 175°C. Een handige werkwijze is om telkens een stuk banaan in een ijslepel te leggen, deze door het beslag te halen en dan de inhoud voorzichtig in de frituur te laten glijden. Niet meer dan 3 of 4 tegelijk. Haal uit de frituur als ze goudbruin zijn en leg in een met keukenpapier beklede vergiet om uit te lekken.

Garnering

 • Snijd de stervruchtjes overdwars in 2 of 3 plakjes, zodat je sterretjes krijgt. Snijd de bolletjes stemgember in zeer fijne reepjes (julienne).

Serveren:

 • Zet 12 zwarte langwerpige bordjes klaar.
 • Leg op elk bordje in de lengte twee warme smeerproppen op voldoende afstand van elkaar dat er royaal een bolletje ijs tussen past. Bestrooi de smeerproppen met poedersuiker en leg er wat reepjes stemgember op. Leg tussen de smeerproppen een bolletje ijs (niet er tegenaan, want dan smelt het ijs). Leg een paar plakjes stervrucht op het ijs. Maak een streep met wat gembersiroop in de lengte van het bord.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Gelber Muskateller feinherb 2019 – Weingut Weber – Rheinhessen – Duitsland
Een uitermate interessante druif daar hij al heel lang bestaat en een echte Vitis Vinifera is.
De beroemde zoete Constantia van de Tafelberg is een Gelber Muskateller als ook de Tokay wijnen uit Hongarije hebben een flink bestanddeel van deze druif. In Duitsland staat maar 200 hectare aangeplant omdat hij slecht tegen de vrieskou kan.
Hermann Weber, de 2e generatie, weet als geen hoe om te gaan met deze druif en vinifieert hem dan ook als feinherb, oftewel halbtrocken. Hierdoor is de wijn niet superzoet en kan daardoor zijn Muskateller aroma’s vol ten toon spreiden.
Het frisse in de wijn gaat heerlijk bij de sorbet, citroen en de carambola en de Muskateller aroma’s (meestal als rozenblaadjes omschreven) harmonieert perfect bij de gember en de lychee.
Goud koud serveren voor het beste resultaat.
Serveertemperatuur: 8 ° C.