Koekrondjes 12 plakken ontbijtkoekdun gesneden <1 cm
Gekarameliseerde appel
3stgroene appelsGranny Smith
50gpoedersuiker
Kletskop
25gpoedersuiker
1stsinaasappel voor 12 ml sap
8gbloem
Dressing
1stlimoen
olijfolie extra virgine
Garnering
1zakje veldsla75 g
peperzout, kerrie
Instructies
Bereiding:
Verwarm oven voor tot 175°C. Zet kleine borden klaar.
Appel/makreel
Gerookte makreel fileren, let op graten goed verwijderen en het makreelvlees fijn maken (plukken).
Schil 2 appels en snijd deze in blokjes van ca. 5 mm. Meng in een kom mayonaise, crème fraîche, makreelvlees, appelblokjes en klein gesneden bosui tot een stevige massa. Op smaak brengen met kerrie en 4 tl limoensap.
Koekrondjes
Steek met de ringvormen rondjes voor de bodem uit koekplakken.
Gekarameliseerde appel
Appels goed wassen, rechtop op snijplank zetten en aan twee kanten tot klokhuis verticaal 4 mooie plakken eraf snijden.. Met de ringvorm ringen uit de appelschijven drukken. Snijd de restanten in blokjes (brunoise) en bewaar deze in koud water en gebruik bij de dressing. Appelplakken bestrooien met suiker. Appelrondjes op met aluminiumfolie bekleed rooster leggen, rooster vlak onder de grill schuiven en suiker in 2-3 min laten karameliseren. Laat de appelschijven afkoelen.
Kletskop
Maak een beslagje van poedersuiker, sinaasappelsap, bloem, beetje zout en 1/4 tl kerriepoeder. Vermeng goed met elkaar. Neem een bakplaatje met bakpapier en verdeel 12 kleine hoopjes over het bakplaatje. Bak de kletskopjes af op 175°C in ca. 10 min.
Dressing
Maak een dressing van 3 el limoensap en 2 el olijfolie (bij 12 pers.) Voeg de appelblokjes toe laat even marineren.
Serveren
Leg het koekrondje op bord, zet hier de ring overheen, vul deze voor ¾ met de appel/makreel massa, goed aandrukken en bovenkant gladstrijken. Taartje afdekken met gekarameliseerde appel. Garneer het taartje met de appelblokjes, een toefje veldsla en het kletskopje.
Notities
WIJNSUGGESTIEBeaurempart grande réserve blanc, Cascogne-Frankrijk