Gamba’s in zoete auberginesaus met orzo
Ingrediënten
Gamba’s
- 48 st grote ongepelde garnalen gamba’s
Marinade
- 4 tn knoflook
- 40 g basilicum
- 4 st kleine gedroogde chilipepertjes
- 6 el balsamicoazijn
- 20 ml olijfolie extra vergine
Saus
- 2 st grote aubergines
- 80 ml olijfolie
- 3 tn knoflook
- 4 tl oregano gedroogd
- 2 tl suiker
- 2 fles passata 500ml
Orzo
- 500 g orzo gedroogde pastasoort
- peper en zout
Instructies
Bereiding:
- Zet 12 borden in de warmhoudkast.
Gamba’s
- Maak de gamba’s schoon: draai de kop eraf, pel de schaal eraf. Trek het laatste deel van de schaal door voorzichtig aan de staart eraf te trekken. Verwijder het darmkanaal door aan de rugzijde van kop tot staart licht in te snijden en de darmsliert eruit te halen. Spoel de gamba’s schoon met koud water en dep ze droog en bewaar.
Marinade
- Pel de knoflooktenen, snijd de steeltjes van de basilicumblaadjes en hak de steeltjes fijn ( bewaar voor saus!). Doe knoflook, 1/2 van de basilicumblaadjes (bewaar rest voor garnering), de pepertjes, balsamicoazijn en een flinke scheut olijfolie in een maatbeker. Voeg wat peper en zout toe en maal fijn met een staafmixer. Leg de gamba’s in een kom en giet de marinade erover. Dek kom af met plasticfolie en laat minimaal 1 uur staan.
Saus
- Snijd de aubergine in blokjes van 3 cm, leg ze in een vergiet en strooi er zout over. Laat een tijdje staan, tot ze goed zweten. Dep droog met keukenpapier. Bak ze in een koekenpan in ruim olijfolie goudbruin. Hak de 3 tn knoflook fijn. Doe dit met de oregano, de gehakte basilicumsteeltjes en de passata (tomatensaus) bij de aubergine. Voeg de suiker, wat zout en veel peper toe. Laat de saus een half uurtje stoven.
Orzo
- Pan met water aan de kook brengen. Strooi de orzo in de pan met wat zout. Kook in 7 min gaar. Giet af, even nagaren met deksel op de pan.
Kort voor uitserveren:
- Haal de gamba’s uit de marinade, laat uitlekken en bak ze om en om in een hete koekenpan tot ze roze kleuren. Schep ze in de warme auberginesaus.
Serveren:
- Leg een bolletje orzo in het midden van het bord, giet de hete auberginesaus met 4 gamba’s per bord erom heen en garneer het geheel met blaadjes basilicum.