Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Witlofsoep met garnalen en kaasstengel

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2019, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 1000 g witlof ca 12 stronken
 • 2 st citroen
 • 250 ml slagroom
 • 450 ml volle melk
 • 3 el suiker
 • 650 ml kippenbouillon
 • 5 st bosui
 • 250 g Hollandse garnalen

Kaasstengels

 • 1 pakje roomboter bladerdeeg 8 plakken
 • 200 g oude kaas
 • 2 st eieren
 • grof zeezout

Garnering

 • 1 bakje paarse cress

Instructies

Bereiding:

 • Zet de soepkommen in de warmhoudkast. Verwarm de oven voor tot 220 ℃ .

Witlofsoep

 • Haal van iedere stronk witlof een mooi buitenste blad af en leg tot gebruik afgedekt in de koelkast. Bewaar voor de garnering. Snijd de witlof in stukken, maar neem niet de harde kern mee. Pers de citroenen uit. Doe de witlof, slagroom, melk, citroen (naar smaak!), kippenbouillon en suiker in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 20 min zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer. Breng het geheel weer zachtjes aan de kook. Zorg dat de soep bij het opdienen goed warm is. Snijd ondertussen de bosui in flinterdunne rondjes en doe deze door de garnalen. Laat de garnalen op kamertemperatuur komen zodat de soep straks niet te veel afkoelt.

Kaasstengels

 • Rasp de kaas. Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg 2 x 2 plakjes bladerdeeg onder elkaar op de snijplank. Bestrijk de plakjes met wat losgeklopt ei en plak de randen lichtjes over elkaar, zodat je een grote plak krijgt. Bestrooi met geraspte kaas. Beleg het geheel op dezelfde wijze met 4 plakjes bladerdeeg en ga er met de deegroller over, zodat ze een beetje aangedrukt zijn. Snijd iedere plak (2) in ongeveer 6 repen. Strijk er dan nog een beetje losgeklopt ei overheen. Draai de reepjes aan het uiteinde tegen elkaar in zodat je een wokkel effect krijg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er nog wat kaas en zeezout overheen. Bak ze ca12-15 min in de oven tot ze goudbruin zijn.

Serveren:

 • Zet de soepkommen op een klein bord. Schenk de witlofsoep in de kommen. Leg in iedere kom een witlofblad tegen de kant. Schep in ieder blad een ruime hoeveelheid Hollandse garnalen. Drapeer hier bovenop een beetje paarse cress. Leg de kaasstengel ernaast.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Marques de Riscal, Verdejo, Rueda-Spanje