Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Romige soep van witlof en brie

3.67 sterren van 3 beoordelingen
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 2000 ml gevogeltefond

Witlof

  • 12 stronken witlof
  • 6 tn knoflook
  • 12 st sjalotten
  • 5 el olijfolie
  • 1 st limoen
  • 400 g brie de meaux
  • 350 ml room
  • ½ bosje bieslook
  • nootmuskaat
  • zout witte peper

Stokbrood

  • 12 st stokbrood
  • boter

Instructies

Bereiding:

  • Zet 12 kleine soepkommen in de warmhoudkast.
  • Kook het gevogeltefond in tot de helft.

Witlof

  • Snijd de witlof in kleine stukjes. Hak de sjalotten en knoflook fijn.
  • Snijd de bieslook fijn (bewaar ook voor de garnering).
  • Fruit in een hoge pan met olijfolie de fijngesneden sjalotten, knoflook en witlof.
  • Laat het geheel, onder roeren, garen, maar niet verkleuren. Als de sjalotten glazig zijn, voeg dan eerst het limoensap toe en vervolgens het ingekookte gevogeltefond.
  • Laat het geheel ca. 15 min zachtjes trekken. Voeg de brie en de room toe en laat het
  • ca. 5 min garen.
  • Pureer met de staafmixer. Zeef het geheel en breng op smaak met zout, witte peper en versgeraspte nootmuskaat en (eventueel) wat suiker.

Stokbrood

  • Bak het stokbrood af. Laat het afkoelen. Snijd het brood in plakken en besmeer met boter. Leg de plakken kort voor het opdienen onder de salamander.

Serveren:

  • Schenk de soep in de kopjes en plaats op een langwerpig bord, leg er een plakje stokbrood naast en garneer met de bieslook.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Montes Sauvignon Blanc Reserva, Cassablanca Valley-Chili