Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Burrata met geroosterde druiven en basilicum en toast met avocadoboter en tomatensalsa

3 van 1 beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
Trefwoord2019, mei
Porties12
AuteurMenucommisie CCR

Ingrediënten

Burrata met geroosterde druiven

  • 6 bollen burrata 1200 g
  • 600 g blauwe druiven zonder pit
  • 4 el Valdespino-azijn sherry-azijn
  • 6 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 3 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 3 tl venkelzaad 2+1
  • ½ tl zeezoutvlokken maldone
  • zwarte peper
  • 24 st bamboespiesen

Toast met avocadoboter en tomatensalsa

  • 4 st goedrijpe avocado’s
  • 60 g boter
  • 3 st limoenen
  • 15 g dragonblad
  • 15 g dille
  • 300 g cherrytomaatjes
  • 1 el kappertjes
  • 6 el olijfolie 4 en 2
  • 1 st zuurdesemstokbrood 12 sneden
  • 2 tenen knoflook
  • ½ tl komijnzaad

Garnering

  • 12 takjes paarse of groene basilicum 10 g
  • zout en zwarte peper

Instructies

Burrata met geroosterde druiven

  • Leg de bamboespiesen in water.
  • Pluk de druiven van de tak en doe deze in een middelgrote kom. Hak de knoflook fijn. Rooster het venkelzaad en kneus deze licht.
  • Doe bij de druiven de azijn, olie, gehakte knoflook, basterdsuiker, 2 tl venkelzaad, ½ tl zeezoutvlokken en royaal gemalen peper. Meng alles goed en laat ca 10 min staan. Rijg de druiven aan spiesen. Reken op 5 of 6 druiven per spies. (2 spiesen per persoon). Bewaar de marinade tot het uitserveren.

Kort voor uitserveren:

  • Zet een grillpan op hoog vuur, als de pan heet is leg je de spiesen er in en grill deze ca 2-3 min. Keer ze halverwege.

Toast met avocadoboter en tomatensalsa

  • Zorg dat de avocado en boter op kamertemperatuur zijn. Snijd de avocado door midden, haal de pit er uit en schep het vruchtvlees er uit. Snijd de boter in blokjes van 2 cm. Rasp van 3 limoenen de schil af en pers er 3 el sap uit. Hak de dragon en dille. grof. Snijd de cherrytomaatjes in vieren en hak de kappertjes fijn. Rooster en plet het komijnzaad.
  • Doe de avocado en de boter met de helft van de limoenrasp, 1 ½ el van het limoensap en 1 tl zout in een kom. Pureer alles glad met de staafmixer. Voeg 2/3 van de dragon en dille toe en meng alles. Zet de avocadoboter in de koelkast (min 10 min).
  • Meng voor de salsa de fijngesneden tomaten met de kappertjes, de overgebleven limoenrasp en de overgebleven limoensap en 4 el olijfolie en flink versgemalen peper. Zet de salsa apart tot gebruik.
  • Grill of rooster het brood, wrijf de sneden aan een kant in met de snijkant van de knoflook. Laat het brood iets afkoelen en besmeer elke snede ruim met de avocadoboter. Verdeel de tomatensalsa erop. Bestrooi de toast met het komijnzaad en de overgebleven dragon en dille. Maal er nog wat peper over, besprenkel met wat olie en dien op.

Serveren:

  • Scheur de burrata doormidden en leg een helft op een langwerpig bord. Schik de twee druivenspiesen tegen de burrata aan en schep 3 tl marinade over de burrata en bestrooi met het overgebleven venkelzaad, Garneer met een takje basilicum.
  • Leg hiernaast de ruim met avocadoboter besmeerde toast en tomatensalsa ernaast.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Castel Firmian Riserva Pinot Grigio, Alto Adige -Italië