Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Gevulde kalkoenrollade

Nog geen beoordeling
Thanksgiving menu
Een menu met een lange traditie
Het verhaal gaat dat in de 17e eeuw een groep Engselse christenen (pilgrims) vanwege hun geloofsovertuiging, met hun schip de Mayflower, vanuit Plymouth, Engeland naar Massachussets in Amerika, vluchten. Na een slechte reis, konden zij daar aangekomen met de hulp van de Indianen een bestaan opbouwen. De pilgrims waren dankbaar voor de eerste oogst in dit vreemde land en de hulp van de Indianen. De twee bevolkingsgroepen vierden dit samen en zij noemden het Thanksgiving – dankbaar voor de oogst, de familie en andere zegeningen.
Sinds 1863 is dit een belangrijke nationale feestdag in Amerika. Het wordt altijd de vierde donderdag van november gevierd, met veel traditionele gerechten op tafel. In Amerika is deze feestdag nog grootser dan het Kerstfeest. Familie reist vanuit alle uithoeken van Amerika en de rest van de wereld om op deze dag bij elkaar te zijn.
Aangezien de Amerikaanse bevolking uit verschillende landen komen, geeft iedere bevolkingsgroep een eigen tintje van het land van afkomst aan het diner, maar de oorsprong, de kalkoen, mais, pompoen en zoete aardappelen traditie van alle Amerikanen.
Misschien eens leuk om ook eens kennis te maken met deze traditie. We zetten niet een heel Thanksgiving menu op tafel, maar een afgeleide hiervan met de traditionele producten.
Een belangrijke reminder tijdens dit foodfest: 'Count your blessings, not your calories.'
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenAmerikaans
Trefwoord2018, november
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • keukentouw

Ingrediënten

Kalkoenrollade en vulling

  • 1500 g kalkoenfilet bijv. 2 x 750 g
  • keukentouw
  • 400 g pancetta plak van 200 g voor blokjes, 200 g plakken gesneden
  • 200 g zuurdesembrood
  • 300 g cranberry's gedroogd
  • 100 g pistaches
  • 2 tl cayennepeper
  • 10 blaadjes verse salie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 st ei
  • 250 g boter Saus
  • 120 g bloem
  • 2 el cognac
  • 800 ml gevogeltebouillon
  • 4 el room
  • 120 g boter
  • 2 st uien

Relish

  • 500 g cranberry's verse
  • 2 st sinaasappels geraspte schil en sap van 1
  • 4 cm gember
  • 2 stokjes kaneel
  • 3 st kruidnagels
  • 6 el rode port
  • 150 g suiker

Zoete aardappelpuree

  • 1500 g zoete aardappels
  • 50 g boter
  • 150 ml slagroom
  • 100 g bruine suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl kaneel
  • 2 st eieren
  • 150 g gezouten cashewnoten
  • 50 g marshmellows
  • 50 g kokosrasp
  • peper en zout

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.

Vulling

  • n.b. direkt mee beginnen!!
  • Snipper de ui, pers de knoflookteentjes, snijd de plak pancetta in blokjes, snijd van het zuurdesembrood eveneens blokjes, hak de salieblaadjes en de pistachenootjes fijn. Klop de 2 eieren. Bak de ui, knoflook en pancettablokjes in 1 el boter. Voeg er het gehakte brood, cayennepeper, salieblaadjes, 300 g gedroogde cranberry’s en de gehakte pistachenootjes aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng de losgeklopte eieren erdoor en zet koel weg.

Kalkoenrollade

  • Leg beide kalkoenfilets op een snijplank, snijd deze met een scherp mes in en vouw open tot een grote dunne lap. Leg de lappen naast elkaar waarbij de naad elkaar iets overlapt. Leg hier plactic folie op en rol hier met een deegroller licht drukkend overheen totdat het een brede dunne lap is (ongeveer de dikte van een schnitzel). Verdeel de helft van de vulling erover en rol op. De rest van de vulling bewaren. Leg de plakjes pancetta op de bovenkant van de rollade en bind vast met keukentouw. Leg de rollade in een ingevette ovenschaal. Smelt het pakje boter. Bestrijk de kalkoenrollade met de gesmolten boter.( Smeer de rollade tussendoor nog een keer in met de gesmolen boter) en braad hem 25 min in de voorverwarmde oven. Haal de rollade uit de oven. Zet de oven terug naar 160 °C. Lepel nu de rest van de vulling rond de kalkoenrollade en bak nog ca 15 min verder in de oven tot de kalkoen mooi goudbruin is (kerntemperatuur 70-72 °C). Laat de rollade 15 min rusten onder aluminiumfolie.

Cognac-roomaus

  • Snipper de uien en fruit in de boter. Bestrooi met de bloem en roer los. Voeg de bouillon beetje bij beetje stevig roerend erbij tot een gladde roux ontstaat. Voeg er de coganc en de room aan toe en breng op smaak met peper en zout.

Cranberryrelish

  • Hak de cranberry’s grof. Breng met het sap van 1 sinaasappel en de schil van de 2 sinaasappels voorzichtig aan de kook. Voeg suiker, geraspte gember, kaneelstokjes en kruidnagels toe. Zet het vuur zachter en laat 5 min sudderen (sudderplaatje!). Haal van het vuur, roer er de port door. Doe in een kommetje, dek af met huishoudfolie en zet koel weg.Verwijder voor het serveren de kaneelstokjes en de kruidnagels.

Zoete aardappelpuree

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de ovenschaal in.
  • Aardappels schillen en in blokjes snijden. In koud water met zout op hoog vuur opzetten tot het kookt. Dan op lager vuur 20 min laten koken tot de aardappels zacht zijn. De aardappels afgieten en stampen.
  • Smelt de boter en klop de 3 eieren. Doe de aardappels met de koffiemelk, suiker, gesmolten boter, vanille-extract, kaneel, geklopte eieren, zout en peper in een grote kom en meng tot het een glad mengsel is. Doe de puree in een ingevette ovenschaal en bak 25 min in de oven van 180 °C. Meng de in grove stukken gehakte cashewnoten, marshmellows en kokosrasp in een kleine kom. Verdeel het notenmengsel over de puree. Bak nog 5-10 min in de oven tot de marshmellows licht geroosterd zijn. Laat het 5 min. afkoelen.

Serveren:

  • Snijd de rollade in plakken (12-14) en leg een plak op het bord. Schep daarover de cognac-roomsaus. Serveer hier tevens de aardappelpuree en de cranberry relish bij. Zet eventueel de saus en relish die overblijft in een kom op tafel.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Veramonte Pinot Noir Ritual, Casablanca Valley-Chili