Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Pompoentaart en slagroom

Nog geen beoordeling
Thanksgiving menu
Een menu met een lange traditie
Het verhaal gaat dat in de 17e eeuw een groep Engselse christenen (pilgrims) vanwege hun geloofsovertuiging, met hun schip de Mayflower, vanuit Plymouth, Engeland naar Massachussets in Amerika, vluchten. Na een slechte reis, konden zij daar aangekomen met de hulp van de Indianen een bestaan opbouwen. De pilgrims waren dankbaar voor de eerste oogst in dit vreemde land en de hulp van de Indianen. De twee bevolkingsgroepen vierden dit samen en zij noemden het Thanksgiving – dankbaar voor de oogst, de familie en andere zegeningen.
Sinds 1863 is dit een belangrijke nationale feestdag in Amerika. Het wordt altijd de vierde donderdag van november gevierd, met veel traditionele gerechten op tafel. In Amerika is deze feestdag nog grootser dan het Kerstfeest. Familie reist vanuit alle uithoeken van Amerika en de rest van de wereld om op deze dag bij elkaar te zijn.
Aangezien de Amerikaanse bevolking uit verschillende landen komen, geeft iedere bevolkingsgroep een eigen tintje van het land van afkomst aan het diner, maar de oorsprong, de kalkoen, mais, pompoen en zoete aardappelen traditie van alle Amerikanen.
Misschien eens leuk om ook eens kennis te maken met deze traditie. We zetten niet een heel Thanksgiving menu op tafel, maar een afgeleide hiervan met de traditionele producten.
Een belangrijke reminder tijdens dit foodfest: 'Count your blessings, not your calories.'
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenAmerikaans
Trefwoord2018, november
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • Taartvorm of springvorm van 22 centimeter doorsnee

Ingrediënten

Deegbodem

 • Taartvorm of springvorm van 22 centimeter doorsnee
 • 280 g gemberkoekjes
 • 80 g boter gesmolten

Pompoenpureevulling

 • 1 st oranje pompoen voor 400 g puree zie recept hieronder
 • 130 g lichtbruine suiker
 • ½ tl kaneelpoeder
 • ½ tl nootmuskaat versgeraspt
 • ½ tl gemberpoeder
 • 1 tl fijn zeezout
 • 180 ml volle slagroom
 • 120 ml volle melk
 • 2 st middelgrote eieren losgeklopt
 • 2 tl vanille-extract

Topping

 • 3 el boter gesmolten
 • 2 el kristalsuiker
 • 2 el gesuikerde gember
 • ½ tl fijn zeezout
 • ¼ tl kruidnagelpoeder
 • 500 ml slagroom

Instructies

Pompoenpureevulling

 • Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg bakpapier op een ovenbakblik. Snijd de pompoen doormidden en zet de ongeschilde helften met de snijkanten naar beneden op het bakblik en druppel hier wat olijfolie over. Rooster de pompoenhelften 45 tot 50 min, tot het vruchtvlees zacht is geworden. (als je de pompoenhelften uit de oven haalt, verlaag je de temperatuur van de oven meteen naar 180°C). Laat de helften een beetje afkoelen. Verwijder de zaden en zet apart voor de topping. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Voor vulling 400 g nodig! Pureer het vruchtvlees in de keukenmachine tot een zachte en egale massa. Meng in een flinke kom de pompoenpuree, suiker, kaneelpoeder, versgeraspte nootmuskaat, gemberpoeder, zeezout, slagroom, melk, 2 losgeklopte eieren en vanille-extract goed door elkaar.

Bak de taart met de vulling

 • De temperatuur van de oven moet 180 °C zijn. Schep de vulling over de gemberkoekjesdeegbodem en bak de taart 40 min in de oven.

Topping

 • Verwarm de oven op 135 °C. Dep de achtergehouden zaadjes (ca 130 g) schoon met keukenpapier en verdeel ze op een met bakpapier bedekt bakblik en rooster ze ca 4 tot 5 min in de voorverwarmde oven. Laat de zaadjes afkoelen. Snij de gesuikerde gember in zeer kleine stukjes. Smelt de boter. Meng in een kom de geroosterde pompoenzaadjes, gesmolten boter, suiker, stukjes gember, zeezout en kruidnagelpoeder goed door elkaar met een grote houten lepel en blijf roeren tot de pompoenzaadjes gelijkmatig zijn bedekt met het mengsel.

Afbakken van de taart

 • Neem de taart uit de oven als de taart met de vulling 40 min is gebakken. Laat de oven op 180°C!! Strooi de topping gelijkmatig over de taart. Zet terug in de oven en bak nog 20 min, tot de pompoenzaadjes licht zijn gebruind en de vulling stevig is geworden. Laat de taart afkoelen. Kan lauwwarm geserveerd worden.

Slagroom

 • Klop de slagroom tot een lobbige massa.

Serveren:

 • Snij de taart in 12 punten en serveer met de slagroom ernaast.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Bacalhõa Moscatel de Setubal, Azeitão-Portugal