Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Haagsche- Bluf- Charlotte- variatie met advocaat

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenHollands
Trefwoord2017, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Bavarois

  • 400 ml bessensap
  • 3 el Crème de cassis
  • 400 ml slagroom
  • 100 g suiker 75+ 25
  • 10 g gelatineblaadjes

Eiwitstaafjes

  • 8 st eiwit
  • 250 g suiker
  • 200 g poedersuiker
  • 25 g maïzena

Advocaat

  • 200 g suiker
  • 8 st eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml brandewijn

Garnering

  • 12 takjes munt
  • wit lint

Instructies

Bavarois

  • Week de gelatine volgens aanwijzingen op het pak.
  • Warm ca. 100 ml bessensap met 75 g suiker op en los daarin de geweekte gelatine op, voeg de rest van de bessensap toe; zet koel weg.
  • Klop de slagroom met 25 g suiker lobbig.
  • Als de bessensap begint te geleren, spatel dan bessensap en slagroom door elkaar. Vul hier 12 natgemaakte siliconenvormpjes (gebruik de zwarte!) mee. Laat ze koel opstijven.

Eiwitstaafjes

  • Warm de oven voor op 130 °C.
  • Sla het eiwit en de suiker heel stijf. Meng poedersuiker en maïzena via een zeef met elkaar en spatel dit door de eiwitten.
  • Doe de eiwitten in een spuitzak met grove mond en spuit er (korte) lange vingers van ter hoogte van siliconenvormpje.
  • Bak ze (drogen) in ca. 30 min. in de voorverwarmde oven.

Advocaat

  • Klop suiker, ei en room op in een metalen schaal.
  • Gaar dit ei mengsel au bain-marie.
  • Zet schaal in een pan met een bodem heet water (schaal mag water niet raken) en klop de eieren tot ze lobbig worden. Voeg de brandewijn al kloppend toe.
  • Als de advocaat de juiste dikte heeft al kloppend af laten koelen.

Serveren:

  • Stort de bavarois in het midden op een middelgroot bord. Zet tegen de zijkant de eiwit lange vingers en drapeer de advocaat hier omheen en garneer met wat munt. Maak er een echte klassieker van met een gestrikt wit lintje.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Advocaat