Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Zeebaars met gerookte makreel

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
Trefwoord2018, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 6 st zeebaarsfilet met vel
  • 60 ml olijfolie

Makreel

  • 250 g gerookte makreel 250 g schoon!!
  • 1 st citroen
  • 80 ml yoghurt volle
  • 80 g roomkaas

Komkommer

  • 2 st komkommer
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 3 st sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 4 takjes dille 2+2
  • 20 sprieten bieslook

Instructies

Komkommer

  • Schil de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Schraap met een pommes parisiennes boor het zaad uit de komkommer en maak nu met een dunschiller lange slierten komkommer van 1 cm breed.
  • Verwarm in een steelpan de witte wijn, witte wijnazijn, water, suiker, fijngesneden sjalotten en fijngesneden knoflook, 2 takjes dille en een snuf zout tot het kookt en de suiker is opgelost. Giet deze kokende vloeistof over de slierten komkommer en laat afkoelen.
  • Verwijder kort voor het uitserveren de takjes dille uit de komkommer.
  • Laat de komkommer in een zeef uitlekken en meng met de fijngehakte bieslook en fijngehakte dille.

Makreel

  • Verwijder graten en eventuele ongerechtigheden van de makreel en pureer deze samen met het sap van ½ citroen, de yoghurt en de roomkaas met de staafmixer.
  • Voeg naar smaak peper, zout en eventueel citroensap toe. Dek af en zet in de koeling. Maak 12 quenelles bij het opmaken van de borden.

Zeebaars

  • Peper en zout de zeebaarsfilets. Bak de filets in een beetje olijfolie. Eerst op de velkant tot 2/3 door laten slaan en daarna keren en nog kort tot 100% laten garen. Verwijder het vel en verdeel de filets nu in de lengte in 2 porties.

Serveren:

  • Leg in het midden van het bord een stukje zeebaars met links boven een toef komkommer en rechts een quenelle makreel. Versier met een sprietje dille.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Nusswitsz Orenia blanc, Frankrijk Lanquedoc