Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Koude Mediterrane cappuccino met Parmezaankoekje

Nog geen beoordeling
Zomermenu
Recept afdrukken
GangSoep
Trefwoord2018, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Cappuccino

  • 2 st middelgrote courgettes
  • 1 st aubergine
  • 5 st tomaten
  • 1 scheut olijfolie
  • 4 tn knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 2 st uien
  • 800 ml water
  • 300 ml room
  • 4 takjes basilicum 2 +2
  • fleur de sel
  • witte peper

Parmezaankoekje

  • 200 g Parmezaankaas
  • 20 g pijnboompitten

Instructies

Koude cappuccino

  • Was de ongeschilde courgettes en aubergine en snijd beide grof.
  • Ontvel de tomaten, verwijder sap en pitjes en snijd het tomatenvlees en de uien grof.
  • Verwarm de olijfolie in een pan, doe er de knoflook met schil, de takjes tijm en uien in.
  • Laat 5 min garen. Voeg de aubergine, courgettes en tomaten bij het mengsel. Laat lichtjes garen en giet het water erbij. Haal tijmtakjes uit de pan.
  • Druk de gare knoflook uit de velletjes en voeg toe. Mix het geheel in de blender of gebruik staafmixer en druk tot slot door een zeef. Mengsel in de pan schenken. Giet er nu de room bij. Leg 2 of 3 takjes basilicum erin en laat goed trekken. Haal de pan van het vuur en kruid op smaak met fleur de sel en witte peper.
  • Schenk het cappuccinomengsel in een maatbeker en laat goed koud worden in de koelkast.
  • Vlak voor het uitserveren met een staafmixer het mengsel opkloppen door op en neergaande beweging te maken, zodat het opschuimt. Direct uitschenken in de kommetjes.
  • Strooi wat fijngehakte basilicum erover.

Parmezaankoekje

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Rasp de kaas in schilfers. Leg de schilfers in kleine rondjes, ca 4 cm, op de met bakpapier bedekte bakplaat en strooi er pijnboompitten over. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Houd de koekjes in de gaten en haal ze eruit wanneer de kaas volledig gesmolten is en de pijnboompitten gekleurd zijn. Laat afkoelen.

Serveren:

  • Serveer de cappuccino in kommetjes en leg er een Parmezaankoekje naast.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Trimbach Pinot Blanc, Elzas-Frankrijk