Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Vijgen met butterscotchsaus

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, november
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • bakpapier

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 6 st vijgen rijpe
 • 60 g rietsuiker
 • 140 g boter 30+50+60

Koekjes

 • 60 g poedersuiker
 • 60 g bloem
 • 2 st eiwit

Butterscotchsaus

 • 150 g bruine basterdsuiker
 • 50 ml water
 • 100 ml room

Pistachenoten

 • 100 g pistachenoten gepeld
 • 30 g suiker

Garnering

 • 200 g crème fraîche
 • 30 g honing
 • 1 st carambole
 • 30 ml aceto balsamico siroop

Instructies

Koekjes

 • Warm de oven voor op 200 °C. Smelt 60 g boter, laat afkoelen. Meng de poedersuiker en de bloem met de 2 eiwitten. Voeg de afgekoelde boter toe en meng goed. Zet 30 min in de koelkast.. Beleg een bakplaat met bakpapier en schep 1 el beslag op het bakpapier. Strijk met de bolle kant van de lepel het beslag uit tot een cirkel van 10 cm. Herhaal dit tot het beslag op is en bak de koekjes goudbruin in ca 9 min. Laat afkoelen en breek de koekjes in vieren.

Butterscotchsaus

 • Smelt in een steelpan de basterdsuiker met het water tot de suiker is opgelost. Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg nu op laag vuur 50 g roomboter toe en laat dit al roerend smelten. Breng al roerend nog eenmaal aan de kook en laat afkoelen.

Pistache

 • Laat 30 g suiker met een paar druppels water in een kleine koekenpan smelten tot het gaat karamelliseren. Voeg de pistachenoten toe, roer ze om en stort ze op een vel bakpapier. Tracht ze nu zo veel mogelijk te spreiden. LET OP. NIET MET VINGERS AANRAKEN ZEER HEET. Laat afkoelen en breek de suiker van de nootjes. Zet de nootjes apart.

Garnering

 • Snijd de carambole in 12 dunne sterretjes. Zet apart.
 • Meng de crème fraîche met de honing. Zet apart.

Vijgen

 • Snijd het topje van de vijg en halveer de vijg in de lengte. Strooi op een bord de rietsuiker en doop de vijg met het vruchtvlees in de suiker. Laat 30 g boter smelten in een koekenpan en bak de vijgen om en om licht in de boter tot de suiker gaat karamelliseren.

Serveren:

 • Lepel een toefje crème fraîche bovenaan op het bord en zet hier een stukje koek tegenaan. Vervolgens nog een toefje en nog een stukje koek. Bestrooi dit met de gekaramelliseerde pistachenootjes. Zet onderaan het bord een halve vijg en druppel hier 2 tot 3 druppels aceto balsamico siroop op. Schep tussen beide onderdelen op het bord een lepel saus. Garneer met een schijfje carambole.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Fonseca Bin27Finest Reserve Port, Porto -Portugal