Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Mini bosvruchten, sinaasappel en chocolade pavlova's

Nog geen beoordeling
Mini bosvruchten, sinaasappel en chocolade pavlova's
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2022, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Chocolade

 • 75 g chocolade met sinaasappelsmaak

Pavlova’s

 • Aquafabe het vocht van 2 potten kikkererwten Je kunt aquafaba zelf maken door het vocht te gebruiken uit een blikje of potje kikkererwten.
 • 400 g basterdsuiker
 • 2 el maïzena
 • 2 tl witte wijnazijn
 • 2 tl vanille-essence

Topping

 • 360 g bosvruchten mengsel diepvries

Chocoladefantasie

 • 4 el basterdsuiker
 • 50 gr pure chocolade 70% cacao
 • 1 el Grand Marnier
 • 2 st sinaasappels

Garnering

 • 300 ml slagroom
 • poedersuiker

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 190°C. Zet de dessertborden klaar.

Chocolade

 • Breek de chocolade met sinaasappelsmaak in een kleine kom. Smelt deze au bain-marie. Laat ca. 5 min afkoelen.

Pavlova’s

 • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Mix de Aquafaba in schone kom met een snufje zout tot zachte pieken. Voeg de basterdsuiker voorzichtig toe (bewaar 2 tl suiker!!) en blijf kloppen tot de merinque erg stijf is. Zeef de maïzena over de meringue en spatel er heel voorzichtig doorheen. Meng de 2 tl suiker met de wijnazijn en vanille-essence en spatel door de meringue tot alles goed gemengd is. Gebruik een beetje mengsel om het bakpapier op de bakplaat te bevestigen (zodat het niet verschuift bij het opstapelen van het mengsel). Neem een el mengsel per keer en plaats 6 hoopjes op elke plaat. Sprenkel een beetje gesmolten chocolade met een theelepeltje over elk hoopje en draai met een dun staafje de gesmolten chocolade in de meringue om een cirkel van 9 cm te vormen. Neem nog een lepel meringue en voeg toe aan de bovenkant van elke cirkel. Sprenkel er nog meer chocolade over en draai dan om het mengsel in cirkels van 12 cm te verdelen, maak een kuiltje in het midden voor de latere topping. Bak ca.5 min in oven van 190°C. Verlaag nu de oven temperatuur naar 110°C en bak ca. 45 min. Neem de pavlova’s uit de oven. Bewaar ze op het bakpapier en plaats ze op rooster. Leg ze in de koelkast als ze zijn afgekoeld, tot ze helemaal koud zijn.

Topping

 • Was de sinaasappels en schrap de zeste van 1 sinaasappel. Schil de sinaasappels grof en ontvel de partjes bewaar deze voor de garnering. Pers ½ sinaasappel uit. Doe het rode bosvruchtenmengsel in een pan met de suiker, Grand Marnier, sinaasappel zest en 2 el sinaasappelsap. Verwarm zachtjes, roer voorzichtig om de suiker op te lossen.Verwarm de bosvruchten en zorg dat de vruchten hun vorm behouden. Koel tot 1 uur voor gebruik. Indien nodig kan de topping met een klein beetje maizena worden gebonden.

Chocoladefantasie

 • Smelt de pure 70% chocolade au bain-marie in een kleine kom. Maak van bakpapier een klein spuitzakje. Zet grote schaal met ijswater klaar. Vul het spuitzakje met de vloeibare chocolade. Knip een klein puntje van het spuitzakje. Let op mag niet te vloeibaar zijn. Spuit met de chocolade fantasierondjes op het ijs water. Schep met een schuimspaan de gestolde fantasie uit het ijswater. Laat drogen op keukenpapier. Bewaar deze op een koele plaats

Slagroom

 • Klop de slagroom totdat deze net zijn vorm behoudt, maar nog steeds een beetje slap is.

Serveren:

 • Leg op elk dessertbordje 1 pavlova. Stapel wat van de room in het midden van elke pavlova. Leg de sinaasappelpartjes op de room en verdeel de koude topping erover. Top met chocoladesfantasie en bestuif met poedersuiker om te serveren.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Vicente Gandia Fusta Nova Moscatel, Rioja- Spanje