Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Bramensorbet en cheesecake-mousse

Nog geen beoordeling
Bramensorbet en cheesecake-mousse
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2023, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Sorbetijs

 • 1200 g bramen diepvries
 • 3 blaadjes gelatine
 • 300 g suiker

Cheesecake-mousse

 • 300 ml slagroom
 • 120 g kristalsuiker
 • 300 ml mascarpone
 • 225 ml crème fraîche
 • 9 blaadjes gelatine
 • 200 ml citroensap

Bramencompote

 • 350 g bramen 50 +200 + voor garnering 100
 • 120 g geleisuiker
 • ½ st citroen voor sap
 • 15 g munt 3 takjes voor compote en rest voor garnering

Koekcrumble

 • 270 g bloem
 • 180 g boter
 • 90 g fijne kristalsuiker
 • 1 ½ stuk ei

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 dessertbordjes klaar.

Sorbetijs

 • Week de gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water. Breng de 1200 g bramen in een steelpan in 300 ml water aan de kook. Kook zachtjes gedurende 5 min. Neem de pan van het vuur en pureer de bramen met een staafmixer. Voeg de suiker toe en laat dat op laag vuur oplossen. Knijp de 3 gelatine blaadjes uit en los al roerend in de warme bramenpuree op. Laat de bramenpuree afkoelen door op ijswater te zetten. Maak er daarna ijs van in de ijsmachine.

Cheesecake-mousse

 • Klop de slagroom en fijne kristalsuiker met een elektrische mixer tot yoghurt dikte. Klop op lage snelheid de mascarpone en crème fraîche erdoor. Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Verwarm intussen het citroensap tot het lauwwarm is. Knijp de gelatine uit en roer de gelatine door het citroensap tot het opgelost is. Laat afkoelen tot het licht begint te geleren. Je kunt dit proces versnellen door de pan in een kom met ijswater te zetten. Spatel 1/3 van de room door de citroengelei. Spatel vervolgens dit mengsel rustig door de rest van de room tot er een luchtige mousse ontstaat. Zet in de koelkast.

Bramencompote

 • Doe 50 g bramen samen met de geleisuiker in een steelpan en roer door elkaar. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Draai het vuur laag en laat 4 min zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en voeg 200 g bramen en het citroensap toe (bewaar de resterende bramen voor de garnering). Hak de muntblaadjes fijn. Roer ze door de compote. Laat afkoelen.

Koekcrumble

 • Verwarm de oven voor op 160°C . Meng voor de koekcrumble de bloem, boter, fijne kristalsuiker en het ei in een kom met je vingers door elkaar tot een kruimelig mengsel. Verdeel het in een gelijkmatige laag over de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kruimels in ongeveer 20 min goudbruin en gaar. Schep regelmatig om, zodat de kruimels niet samensmelten. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Garnering

 • Pluk 12 muntblaadjes voor garnering.

Serveren:

 • Maak met 2 kleine lepels 12 quenelles van de cheesecakemousse. Leg een quenelle aan de linkerzijde op het dessertbordje. Leg een bolletje bramensorbetijs aan de rechterbovenzijde van het bordje. Maak nu een verbinding tussen beide onderdelen met de bramencompote. Strooi luchtig koekcrumble op de open ruimte. Drapeer enkele bramen en een muntblaadje op het bordje.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Viu Manent Noble Semillón, Calchagua-Chili