Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Pastinaakcake met Tonkabonenijs en appelbolletjes

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Pastinaakcake

 • 3 st middelgrote pastinaken
 • 3 st eieren
 • 180 g bloem
 • 3 g kaneelpoeder
 • 2 g bakpoeder
 • 200 g witte basterdsuiker
 • 400 ml zonnebloemolie 100+300
 • 50 g poedersuiker voor pastinaakschillen

Tonkabonenijs

 • 300 ml volle melk
 • 300 ml room
 • 243 g suiker
 • 8 st eieren eidooiers
 • 4 st Tonkabonen
 • 1 st kaneelstok

Appelbolletjes

 • 3 st Granny Smith appelen
 • 460 ml appelsap
 • 115 ml gembersiroop
 • 2 st limoen

Chocolade

 • 200 g witte chocolade
 • bakpapier spuitzak, steekringen 5 à 6cm

Instructies

Pastinaakcake

 • Verwarm de oven voor op 90°C en voor de pastinaakschillen en daarna op 180°C voor het pastinaakmengsel.Was en schil de pastinaken en bewaar de schillen. Leg de schillen op een stukje bakpapier gedurende 1 uur in een oven op 90°C. ( zie vervolg kort voor uitserveren!) Snijd de pastinaken in grove stukken en blender ze fijn in de keukenmachine. Meng de pastinaak nu met de eieren, bloem, kaneelpoeder, bakpoeder, basterdsuiker en 100 ml zonnebloemolie. Beleg een bakplaat met bakpapier en stort hier het pastinaakmengsel op. Bak dit gedurende 50 min af in een oven op 180 °C
 • .Kort voor uitserveren: Steek met een steekring van 5 of 6 cm. 12 rondjes uit de pastinaak cake.

Tonkabonenijs

 • Splits de eieren. Verwarm de melk, room, Tonkabonen (in zijn geheel) en kaneelstokje langzaam tot het kookt. Neem van het vuur en laat 30 min trekken. Meng de 8 eidooiers met de suiker en sla deze massa met de handmixer tot licht geel en romig mengsel .Voeg al roerend de helft van de nog warme melk aan de eimassa toe. Haal de Tonkabonen en het kaneelstokje uit de melk en voeg de rest van de melk toe aan de eimassa. Doe het mengsel nu terug in de schoongemaakte pan en verwarm het geheel au bain marie tot maximaal 82°C (Vanaf 72 °C zal het mengsel gaan binden). Laat het geheel op ijs afkoelen en draai er in de ijsmachine ijs van. Bewaar in de diepvries.

Appelbolletjes

 • Rasp de limoenen met de Microplane en pers ze daarna uit. Schil de appels en maak met een pommes parisienneboortje zo veel mogelijk bolletjes. Meng de bolletjes met de appelsap, gembersiroop, limoenrasp en limoensap. Zet apart in de koeling.

Chocolade

 • Smelt de witte chocolade au bain marie en doe in een kleine spuitzak. Snijd er een minuscuul puntje van af en maak op bakpapier figuurtjes o.i.d. Leg e.e.a. in de koeling tot gebruik.

Vervolg pastinakenschillen

 • Bak de uitgedroogde pastinaakschillen ZEER kort (seconden werk) in 300 ml zonnebloemolie (Let op, gaat zeer snel! Niet laten verbranden want dan worden de schilletjes bitter) Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.

Serveren:

 • Leg een rondje pastinaakcake op een bord, daar schuin tegenaan een bolletje ijs Op de pastinaakcake wat pastinaakschilletjes, rondom wat appelbolletjes zonder saus. Versier met de witte chocoladefantasie.