Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tomaat farci

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

    tomaten

    • 700 g gehakt half-om-half
    • 2 st uien
    • 2 st knoflookteentjes
    • 200 g panko
    • 4 el mosterd
    • 100 g Parmezaanse kaas
    • 4 el bladpeterselie
    • 4 el basilicum
    • 160 ml room
    • zeezout en vers gemalen peper
    • olijfolie
    • 12 st pomodori tomaten
    • 6 takjes tijm 4+2
    • 1 bosje oregano

    Tomatenvinaigrette

    • 5 st bio trostomaten
    • 1 st knoflookteentje
    • 50 ml cabernet sauvignon-azijn
    • 150 ml olijfolie
    • zeezout en versgemalen zwarte peper

    Basilicumolie

    • 50 ml zonnebloemolie
    • 20 ml olijfolie
    • 1 bosje basilicum 1/2 bosje voor olie en rest voor garnering
    • 10 g spinazie
    • 1 st limoen voor 1/3 rasp

    Saus Andalouse

    • 10 el mayonaise
    • 2 tl ketchup
    • 2 mespuntjes saffraan
    • ½ st rode paprika
    • 1 st sjalot
    • 1 tl citroensap
    • spuitfles of spuitzak

    Instructies

    Bereiding:

    • Zet 12 middelgrote borden in de warmhoudkast. Verwarm de oven op 180 °C voor de tomaten.

    Tomatenvinaigrette

    • Mix de tomaten met de geraspte knoflook fijn. Gebruik de staafmixer of de blender. Druk door een zeef. Meng de cabernet sauvignon-azijn olijfolie en gezeefde tomaten tot een mooie vinaigrette en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zeezout.

    Basilicumolie

    • Snijd de spinazie en basilicum (½ bosje) fijn. Rasp de limoen. Mix alle ingrediënten samen tot een mooie groene emulsie. Druk de emulsie door een fijne zeef en laat uitlekken.

    Saus Andalouse

    • Snijd paprika, en sjalot fijn Maal fijn in de blender met de saffraan en ketchup. Voeg de mayonaise en citroensap toe. Meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en zet koel weg.

    Tomaten

    • Rasp de knoflookteentjes en de Parmezaanse kaas. Hak de bladpeterselie (4 el) en de basilicum fijn (4 el) Leg wat blaadjes basilicum apart voor de garnering. Snipper de uien. Ontvel de tomaten na ze ca 30 sec in kokend water te hebben gelegd. Snijd overlangs in tweeën. Hol de halve tomaten uit.
    • Voor de vulling van de tomaat doe het gehakt, ui, knoflook, panko, mosterd, Parmezaanse kaas, bladpeterselie, basilicum en room in een kom en meng goed samen tot een mooie homogene massa. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
    • Vul de tomaten goed met het gehakt mengsel en verdeel de 4 takjes tijm erover. Plaats de 24 halve tomaten in een met olijfolie ingewreven ovenschaal. Besprenkel de tomaten met olijfolie en plaats ca 35 min in de voorverwarmde oven. Haal de schaal uit de oven en werk af met een weinig zeezout en vers gemalen peper, de tomatenvinaigrette (bewaar wat vinaigrette voor het uitserveren), nog wat tijm, de basilicumblaadjes en oreganoblaadjes.

    Serveren

    • Leg 2 gevulde tomaten op een voorverwarmd bord. Giet hierover wat tomatenvinaigrette en leg op iedere helft een blaadje basilicum. Garneer rondom met saus Andalouse en druppels basilicumolie (om en om). Leg wat blaadjes basilicum tussen de tomaten. Voeg wat tomatenvinaigrette toe op het bord en serveer uit.