Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Exotische citrussalade

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Exotisch fruit

  • 6 st rode grapefruits
  • 6 st sinaasappels
  • 2 st citroenen
  • 350 g honing
  • 100 g suiker
  • 50 ml oranjebloesemwater

Muntroomijs

  • 6 takjes munt
  • 300 ml slagroom
  • 600 ml volle melk
  • 175 g suiker 15+160

Garnering

  • 2 takjes munt
  • 80 g geschaafde amandelen
  • 12 ramequins

Instructies

Bereiding:

  • Schil de vruchten tot op het vlees en snijd de partjes tussen de velletjes uit. Verwijder de pitten. Vang het sap van het schillen en het schoonmaken op. Schik de vruchten laag om laag in de 12 ramequins en doe tussen elke laag een paar tl honing, wat suiker en een druppel oranjebloesemwater. Eindig met een laagje honing. Zet de afgedekte schaaltjes zo lang mogelijk in de koeling

Muntroomijs

  • Was de munt en dep droog. Haal de blaadjes van de stelen. Doe ze in de vijzel en vijzel tot pulp. Doe er ca 15 g suiker bij en stamp tot een geheel. Verwarm een beetje melk en doe hier de suiker in. Laat op een laag vuur de suiker oplossen. Laat afkoelen en doe de rest van de melk erbij. Voeg het muntmengsel toe en roer goed door elkaar. Klop de slagroom lobbig en schep dat door het melk/munt mengsel. Doe dit in de ijsmachine en laat draaien tot een smeuïg ijs. Bewaar dit tot het opdienen in de vriezer.

Garnering

  • Pluk de muntblaadjes van de stelen. Rooster vlak voor het serveren de geschaafde amandelen.

Serveren:

  • Lepel het sap over de ramequins. Bestrooi met de geroosterde amandelen en garneer met de muntblaadjes. Zet de ramequins op een zwart bordje en leg er een bolletje ijs naast.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Petite Vendange Saussignac, Semillon & Muscadelle,  Bergerac-Frankrijk