Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Taart met gemengde paddenstoelen, spek en blauwe kaas

Nog geen beoordeling
Taart met gemengde paddenstoelen, spek en blauwe kaas
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2014, november
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Taart

 • 15 plakjes diepvries bladerdeeg
 • bloem om te bestrooien
 • 2 st ei

Vulling

 • 750 g champignons
 • 3 st ui fijngesneden
 • 2 tl tijm
 • 2 el grof gehakte krulpeterselie
 • zout en versgemalen peper
 • 750 g gemengde wilde paddenstoelen
 • grote klont boter plus extra om in te vetten
 • 3 tn knoflook geperst
 • 9 plakjes ontbijtspek

Saus

 • 100-150 g blauwschimmelkaas verkruimeld
 • 250 g crème fraîche

Instructies

Voorbereiding:

 • Verwarm de oven voor op 200 °C.

Taart

 • Vet een grote bakplaat in. Neem 6 plakjes bladerdeeg en rol het op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een dunne rechthoekige lap ter grootte van de bakplaat. Leg de deeglap op de ingevette bakplaat, prik hem met een vork op regelmatige afstanden in en bestrijk met losgeklopt ei. Rol de negen plakjes uit tot een deeglap die iets groter is dan de eerste zodat de paddenstoelenvulling eronder past. Leg deze lap ook op een bakplaat en zet ze beiden 30 min op een koele plaats.

Vulling

 • Doe de champignons, in twee porties, in de magimix en hak ze klein. Doe de champignons met de ui en de tijm in een grote lage pan en bak ze op laag tot halfhoog vuur. Draai het vuur hoog en laat het vocht in de pan verdampen. Bestrooi met wat zout en peper. Verwijder eventueel vuil van de wilde paddenstoelen. Scheur de paddenstoelen desgewenst in stukken. Spoel ze eventueel kort af onder de koude kraan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Verhit een klont boter op hoog vuur in een koekenpan. Doe de wilde paddenstoelen met de knoflook erin zodra de boter bruin begint te worden. Laat ze snel 1 à 2 min bakken tot ze niet meer rauw zijn. Bestrooi met wat zout en peper, laat in een vergiet uitlekken en op keukenpapier afkoelen.

Vervolg taart

 • Neem de deegplakken voor het maken van de taarten uit de koeling. Schep de peterselie door het champignonmengsel en verdeel dit zo over het midden van de kleinste deeglap, zodanig dat er rondom een rand van ruim 2 cm vrij blijft. Verdeel de wilde paddenstoelen over de champignons en dek ze in de lengte af met 9 elkaar licht overlappende plakken spek.
 • Vouw de grotere deeglap in de lengte dubbel. Snijd of knip het deeg op de vouw op afstanden van 1 cm in tot op 2 cm van de rand. Bestrijk de rand van de deegbodem nogmaals met ei. Leg de dubbelgevouwen deeglap op één kant, vouw hem open en druk de randen op elkaar. Maak met een vork of met de vingers een regelmatig patroontje in de deegrand. Zet hem nogmaals 15-20 min in de koelkast.
 • Bestrijk het deegdeksel met losgeklopt ei en bak de taart in de oven in 20-25 min knapperig en goudbruin. Bestrijk de taart 15 min voor het einde van de oventijd nogmaals met ei om de kleur zo optimaal mogelijk te maken.

Saus

 • Roer ondertussen de blauwe kaas door de helft van de crème fraîche en verwarm hem al roerend tot hij is gesmolten. Roer de resterende crème fraîche erdoor en breng op smaak met wat peper.

Serveren:

 • Snijd de taart in 12 mooie stukken. Verdeel over de borden en lepel er wat saus om heen.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Sequillo white Eben Sadie