Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Lauwwarme Vichyssoise soep met garnituur

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, februari
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Soep

  • 4 st middelgrote preien
  • 4 st middelgrote bloemige aardappelen
  • 20 g boter
  • 1000 ml kippenbouillon
  • 200 ml room
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Ontbijtspek

  • 100 g ontbijtspek aan 1 stuk

Paling

  • 100 g gerookte palingfilet

Instructies

Bereiding:

  • Koffiekopjes voorverwarmen.

Soep

  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd het grootste deel van het groen van de prei en gebruik dus alleen het onderste witte deel en een beetje van het groene deel van de prei. Snijd het kontje van de prei en snijd de rest in stukken van 1 cm. Was de prei zorgvuldig. Smelt 20 g boter in een soeppan en laat hierin eerst de aardappelblokjes smoren en 5 min later ook de prei. Houd het deksel op de pan.
  • Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 30 min zeer zachtjes koken (plaatje!)
  • Nu de room er bij en nog 5 min laten koken. Maak de soep fijn met de staafmixer en daarna in de kleine beker van de keukenmachine en vervolgens passeren door een fijne zeef. Maak de soep op smaak met nootmuskaat, peper en eventueel wat zout. Laat afkoelen.

Ontbijtspek

  • Snijd het ontbijtspek in blokjes van 3 x 3 mm en bak deze zachtjes uit. Laat uitlekken op keukenpapier.

Paling

  • Snijd de palingfilets overdwars in reepjes van 3 mm.

Serveren:

  • De soep serveren op kamertemperatuur in koffiekopjes. Wat spekblokjes en stukjes paling toevoegen.

Notities

WIJNSUGGESTIE
De Bortoli family selection, Chardonnay, NSW Australia