Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Meloenfrappé met mangosorbetijs

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2019, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Mangosorbetijs

 • 2 st rijpe mango
 • ½ st limoen
 • 50 ml mandarine Napoleon
 • 40 g suiker
 • 2 st eieren wit

Meloenmarinade en fruit

 • 2 st grote rijpe zoete meloenen
 • 100 ml witte rum
 • 30 g rietsuiker
 • 3 g zeezout
 • peper
 • st limoen 1+½
 • 3 st rode grapefruit
 • 3 st kiwi

Kruidensaus

 • 125 ml water kokend
 • 100 g suiker
 • 1/3 bs dragon
 • 1/3 bs basilicum

Instructies

Mango

 • Let op! Direct beginnen met de mango i.v.m. tijdspanne.
 • Schil de mango’s, snijd het vruchtvlees los van de pit en snijd dit in grove stukken. Leg de stukken verspreid op een plateau dat in de diepvries past en zet het geheel gedurende 3 uur in de diepvries.

Meloenmarinade en fruit

 • Halveer de meloenen en verwijder de zaden/pitten. Draai met een pommes parisiennesboortje zo veel mogelijk balletjes uit de meloenhelften. Marineer de meloenballetjes met rum, rietsuiker, zeezout, peper, rasp van 1 limoen en het sap van 1 limoen. Zet apart in de koelkast. Schep met een lepel het overige vruchtvlees uit de meloenen en besprenkel dit met het sap van ½ limoen. Zet apart.
 • Schil met een scherp mes de grapefruits tot op het vruchtvlees zodat al het wit verwijderd is. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en bewaar afgedekt in de koelkast. Drink het sap op!
 • Schil de kiwi dun af en verdeel de kiwi in 8 langwerpige partjes. Zet apart.

Kruidensaus

 • Los 100 g suiker op in 125 ml kokend water. Laat afkoelen. Blancheer de blaadjes van de dragon en de basilicum gedurende 10 sec in kokend water. Spoel daarna direct af in koud water. Laat uitlekken en knijp daarna al het water uit de kruiden .Doe het suikerwater in de keukenmachine, voeg de uitgeknepen kruiden toe en maal het geheel zeer fijn. Zet apart.

Vlak voor het opdienen.

 • Pureer het vruchtvlees van de meloen samen met de marinade van de meloenbolletjes in de keukenmachine.

Mangosorebetijs

 • Pureer de bevroren mango samen met het sap van ½ limoen, de mandarine Napoleon, 40 g suiker en de 2 eiwitten in de keukenmachine tot sorbetijs. Het ijs moet zacht blijven dus niet langer dan 15 min bewaren in de diepvries. PLANNING!

Serveren:

 • Schik in een groot soepbord 5 tot 7 meloenbolletjes in een kringetje in het midden van het bord.
 • Schik daar omheen 2 schijfjes kiwi en 2 partjes grapefruit. Schep rondom over de kiwi en de grapefruit de gepureerde meloen. Schep een bolletje mango sorbetijs in het midden van de meloenbolletjes. Schep rondom wat kruidensaus over de gepureerde meloen.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Menade Sauvignon Blanc Dulce, Rueda Spanje