Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Ravioli pijnboompitten, ricotta, Parmezaanse kaas en salieboter

3 van 1 beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2019, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • stekertje ca 6 cm
 • pommes parisiennesboor

Ingrediënten

Ravioli

 • 500 g 00 bloem
 • 5 st eieren

Vulling

 • 800 g ricotta
 • 2 st ei dooiers
 • 75 g Parmezaanse kaas
 • 40 g pijnboompitten
 • 6 el gemengde kruiden peterselie, basilicum
 • 1 snufje nootmuskaat

Salieboter

 • ½ bos salie 4 à 5 el
 • 200 g roomboter
 • 1 st citroen
 • zout en peper

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor tot 70°C .Zet diepe borden in de warmhoudkast

Ravioli

 • Bloem met de eieren in de Magimix mixen tot een kruimelig geheel. Uitstorten en met de hand een samenhangend deeg maken. In twee stukken verdelen. Tenminste 30 min laten rusten in folie in de koeling.

Vulling

 • Rasp de Parmezaamse kaas. Rooster en plet de pijnboompitten en hak de kruiden grof.
 • De ricotta, eidooiers en ¾ van de Parmezaanse kaas opkloppen tot een luchtig romig mengsel. De pijnboompitten en de kruiden er door mengen. Op smaak maken met peper en zout en nootmuskaat (evt. nog wat kaas toevoegen).

Salieboter

 • Roomboter smelten met 4 à 5 el salieblaadjes. Deze worden knapperig wanneer de boter begint te schuimen.

Vervolg ravioli

 • Uitrollen met de pastamachine. Circa 12 keer op de dikste stand het deeg er door halen. Iedere keer het deeg dubbelvouwen. Daarna steeds op een dunnere stand. Wanneer de deeglap mooi dun is op het met bloem bestrooide werkblad leggen en licht bevochtigen met water. Met pommes parisienneboortje de vulling op de deeglap brengen. Ca 5 cm uit elkaar in de vorm van dambord. De volgende lap deeg er op leggen en rondom de lucht er uit drukken met de bolle kant van stekertje dat iets groter is dan het vullingbolletje. Deeg goed aandrukken en uitsteken op de gewenste doorsnee. Bewaar onder vochtige theedoek.
 • Kort voor uitserveren: de ravioli voorzichtig in grote pan met gezouten kokend water laten zakken. Probeer te vermijden dat ravioli aan elkaar gaat plakken. Roer af en toe voorzichtig door het water. Gaartijd 3 à 4 min.

Serveren:

 • Ravioli door de salieboter, waaraan nog een kneepje citroen is toegevoegd, halen en afwerken met olijfolie en Parmezaanse kaas. En verdeel over de diepe borden

Notities

WIJNSUGGESTIE
Casa de Compostela Alvarinho, Vinho Verde-Portugal