Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Brusselse wafels met kersencompote en slagroom

Nog geen beoordeling
Belgisch menu
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenBelgië
Trefwoord2019, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • wafelijzer

Ingrediënten

Wafels

  • 1 zakje gedroogde gist 7g
  • 480 ml melk
  • 250 g bloem
  • 1/8 tl zout
  • 4 st eieren
  • 2 el kristalsuiker
  • 150 g boter 100+50
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 el cognac

Kersencompote

  • 400 g kersen op sap zonder pit
  • 2 ½ tl aardappelzetmeel
  • 50 g suiker
  • 1 st citroen

Slagroom

  • 200 ml slagroom
  • 1 el suiker
  • poedersuiker

Instructies

Bereiding:

  • Zet 12 langwerpig, zwarte bordjes in de warmhoudkast.

Wafels

  • Verdun de melk met 4 el water en verwarm het tot 38 °C (=lauwwarm). Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Meng de gedroogde gist door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en voeg 1 ei en de kristalsuiker toe. Meng het geheel goed met een houten lepel. Splits 3 eieren. Zet het eiwit apart. Voeg de resterende melk en een voor een de eidooiers, al roerend, toe aan het beslag. Smelt 100 g boter, voeg deze toe in de kom met het vanille-extract en de cognac. Roer het mengsel door elkaar.
  • Klop in een schone kom de eiwitten stijf (pieken) en schep deze door het beslag.
  • Dek de kom af met een schone, natte theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plek, bv. de warmhoudkast.

Kersencompote

  • Scheid het sap en de kersen. Bewaar het sap. Snijd de kersen in tweeën. Pers de citroen uit. Zet 4 el kersensap apart.
  • Verhit de rest van het sap in een kleine pan. Los het aardappelzetmeel op in 4 el koud sap. Voeg dit aardappelzetmeelmengsel al roerend toe aan het kokende sap en laat binden. Zet het vuur laag en laat het sap 1 min pruttelen tot het iets ingedikt is. Voeg de suiker toe. Haal de pan van het vuur en roer 1 el citroensap en de kersen door de siroop

Slagroom

  • Klop de slagroom met 1 el suiker lobbig.

Wafels bakken

  • Roer het gerezen beslag. Vet het wafelijzer in met de rest van de boter. Verhit het wafelijzer. Bak 120 ml beslag per keer in het hete wafelijzer (2 wafels). Tip: Gebruik maatbeker.

Serveren:

  • Serveer de wafels direct op een langwerpig bord met de kersencompote, een lepel slagroom en bestrooid met poedersuiker.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Pacherenc du Vic Bilh, Sud Ouest Frankrijk