Equipment
- wafelijzer
Ingrediënten
Wafels
- 1 zakje gedroogde gist 7g
- 480 ml melk
- 250 g bloem
- 1/8 tl zout
- 4 st eieren
- 2 el kristalsuiker
- 150 g boter 100+50
- 1 tl vanille-extract
- 3 el cognac
Kersencompote
- 400 g kersen op sap zonder pit
- 2 ½ tl aardappelzetmeel
- 50 g suiker
- 1 st citroen
Slagroom
- 200 ml slagroom
- 1 el suiker
- poedersuiker
Instructies
Bereiding:
- Zet 12 langwerpig, zwarte bordjes in de warmhoudkast.
Wafels
- Verdun de melk met 4 el water en verwarm het tot 38 °C (=lauwwarm). Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Meng de gedroogde gist door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en voeg 1 ei en de kristalsuiker toe. Meng het geheel goed met een houten lepel. Splits 3 eieren. Zet het eiwit apart. Voeg de resterende melk en een voor een de eidooiers, al roerend, toe aan het beslag. Smelt 100 g boter, voeg deze toe in de kom met het vanille-extract en de cognac. Roer het mengsel door elkaar.
- Klop in een schone kom de eiwitten stijf (pieken) en schep deze door het beslag.
- Dek de kom af met een schone, natte theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plek, bv. de warmhoudkast.
Kersencompote
- Scheid het sap en de kersen. Bewaar het sap. Snijd de kersen in tweeën. Pers de citroen uit. Zet 4 el kersensap apart.
- Verhit de rest van het sap in een kleine pan. Los het aardappelzetmeel op in 4 el koud sap. Voeg dit aardappelzetmeelmengsel al roerend toe aan het kokende sap en laat binden. Zet het vuur laag en laat het sap 1 min pruttelen tot het iets ingedikt is. Voeg de suiker toe. Haal de pan van het vuur en roer 1 el citroensap en de kersen door de siroop
Slagroom
- Klop de slagroom met 1 el suiker lobbig.
Wafels bakken
- Roer het gerezen beslag. Vet het wafelijzer in met de rest van de boter. Verhit het wafelijzer. Bak 120 ml beslag per keer in het hete wafelijzer (2 wafels). Tip: Gebruik maatbeker.
Serveren:
- Serveer de wafels direct op een langwerpig bord met de kersencompote, een lepel slagroom en bestrooid met poedersuiker.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Pacherenc du Vic Bilh, Sud Ouest Frankrijk