Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Aubergine met Parmaham en mozzarella

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenSpaans
Trefwoord2018, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • satéprikkers
  • Spaanse schaaltjes (vuurvast)

Ingrediënten

Aubergines

  • 4 st aubergines middelgroot
  • 300 g Parmaham 36 plakken dungesneden
  • 750 g mozzarella staaf
  • zout en peper

Tomatensaus

  • 8 tenen ongepelde knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 3 blikken gepelde tomaten 400 g elk
  • 4 takjes verse basilicum
  • 1 tl suiker

Garnering

  • 12 topjes basilicum
  • 1 st stokbrood zie mosselgerecht

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven tot 185 °C. Week de 12 prikkers in het water.

Tomatensaus

  • Giet de gepelde tomaten met sap in een kom en pureer de tomaten met de staafmixer. Was de basilicum, verwijder steeltjes en snij de blaadjes klein. Bak de ongepelde tenen knoflook in olie tot ze lichtbruin zijn.
  • Doe de tomatenpuree, knoflookteentjes, basilicum, suiker, zout en peper in de pan en kook in tot een dikke puree (ca 20 min).
  • De knoflookteentjes er uitnemen, de knoflook er uitdrukken en bij het tomaatmengsel voegen.

Aubergines

  • Snij de aubergine in ronde plakken van 1 cm (op de snijmachine!) en leg ze naast elkaar in een enkele laag op keukenrolpapier. Strooi er gelijkmatig zout over en laat de plakken ca 30 min staan. (NB vruchtvlees wordt nu steviger en zal minder olie absorberen) en dep de aubergines droog. Bakplaat invetten met 2 el olie. De plakken naast elkaar op de bakplaat leggen en met olijfolie bestrijken. Bakplaat direct onder de hete salamander. Bij voldoende bruining de plakken keren. Hou ze in de gaten!! Neem de plakken uit de grill en breng eventueel met zout en peper op smaak.
  • Verdeel de Parmaham in 36 porties en snij de mozzarella in 36 gelijke plakken.
  • Maak 12 torentjes. Begin met aubergine, dan plakje Parmaham, dan mozzarella. Dit 2 x herhalen en het geheel vastzetten met de vochtige prikker. Leg een torentje in het Spaanse schaaltje en, giet de tomatensaus erbij, plaats in de oven van 185 °C en laat ca 15 min garen.

Serveren:

  • Zet de Spaanse schaaltjes op een bord en garneer met de topjes basilicum.
  • Prik 2 stukjes stokbrood aan een satéprikker en steek in het torentje.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Baron de Ley Reserva 3 Viñas Rioja Bianco, Spanje Rioja