Waldorfsalade met gerookte kip
Thanksgiving menuEen menu met een lange traditieHet verhaal gaat dat in de 17e eeuw een groep Engselse christenen (pilgrims) vanwege hun geloofsovertuiging, met hun schip de Mayflower, vanuit Plymouth, Engeland naar Massachussets in Amerika, vluchten. Na een slechte reis, konden zij daar aangekomen met de hulp van de Indianen een bestaan opbouwen. De pilgrims waren dankbaar voor de eerste oogst in dit vreemde land en de hulp van de Indianen. De twee bevolkingsgroepen vierden dit samen en zij noemden het Thanksgiving – dankbaar voor de oogst, de familie en andere zegeningen.Sinds 1863 is dit een belangrijke nationale feestdag in Amerika. Het wordt altijd de vierde donderdag van november gevierd, met veel traditionele gerechten op tafel. In Amerika is deze feestdag nog grootser dan het Kerstfeest. Familie reist vanuit alle uithoeken van Amerika en de rest van de wereld om op deze dag bij elkaar te zijn.Aangezien de Amerikaanse bevolking uit verschillende landen komen, geeft iedere bevolkingsgroep een eigen tintje van het land van afkomst aan het diner, maar de oorsprong, de kalkoen, mais, pompoen en zoete aardappelen traditie van alle Amerikanen.Misschien eens leuk om ook eens kennis te maken met deze traditie. We zetten niet een heel Thanksgiving menu op tafel, maar een afgeleide hiervan met de traditionele producten.Een belangrijke reminder tijdens dit foodfest: 'Count your blessings, not your calories.'
Recept afdrukken
Equipment
- Rookoven
Ingrediënten
Roken van de kipfilet
- 200 g kipfilet
- 2 el houtmot
- olie
- rookoven
Salade
- 2 st stevige zure appel bijv. Granny Smith
- 2 st rode appels bijv. Elstar
- 6 st stengelsbleekselderij
- 150 g walnoten
- 100 g rozijnen blanke
- ½ st citroen sap
- 200 g plakken ontbijtspek
Mayonaise
- 1 st ei
- 145 ml arachideolie
- 1 tl mosterd
- ½ st citroen sap
- 1 tl azijn
- zout en peper
Instructies
Gerookte kipfilet
- Strooi de houtmot op de bodem van de rookoven. Dek af met de afdekplaat en zet daarop het met olie ingevette rooster. Leg daarop de met zout, peper en olie ingesmeerde kipfilet en zet op een warmtebron. Schuif het deksel er op (net niet helemaal dicht). Zet het vuur hoog, als de rook uit de pan komt, kan het deksel dicht en warmtebron lager. Rook de kipfilet 20 min. (Verzwaar het deksel eventueel met een zwaar gewicht bv. de vijzel om zo min mogelijk rook te laten ontsnappen). Laat de filet in de rookoven afkoelen en snij in dunne reepjes.
Mayonaise
- Neem een hoge smalle kom en een staafmixer. Doe het ei en de olie in de kom met wat peper en zout en mosterd. Zet de staafmixer op de bodem en laat draaien. Onder in de kom gaat het emulgeren. Trek de staafmixer langzaam omhoog. Maak op smaak met citroensap en azijn en eventueel nog wat peper en zout.
Salade
- Wel de rozijnen in lauwwarm water. Giet de rozijnen af in een vergiet, als ze voldoende zacht zijn. Was de appels en snijd ze met schil julienne (luciferhoutjes). Zet deze apart met wat citroensap (om verkleuren te voorkomen). Was de stengels bleekselderij grondig en snijd de voor en achterkant van de stengels af en trek hierbij de draden van de nerven mee. Snijd de stengels in dunne (2 mm) boogjes. Houd het loof van de stengels apart voor de garnering. Bak de plakken ontbijtspek krokant en laat deze op een stuk keukenrol afkoelen. Snijd of breek deze vervolgens in kleine stukjes. Houd 1/3 achter voor de garnering. Houd 12 hele walnoten apart en hak de rest grof. Meng de appel met de bleekselderij, rozijnen, gehakte walnoten, reepjes kipfilet en de stukjes spek met 2 tot 3 el mayonaise en een beetje citroensap.
Serveren
- Schep de salade in een ring en druk deze met een lepel aan. Verwijder de ring en leg er wat kruimels ontbijtspek en 1 hele walnoot bovenop. Leg ter garnering het loof van de bleekselderij ernaast.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Montes Sauvignon Blanc Reserva, Casablanca Valley Chili