Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Koude waterkerssoep

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2018, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Limoen

 • 1 st limoen

Soep

 • 30 ml arachideolie
 • 400 g prei
 • 300 g kruimige aardappelen
 • 225 g waterkers
 • 2 tenen knoflook
 • 1600 ml kippenbouillon
 • 200 ml room 150 + 50

Kaasstengels

 • 4 plakjes bladerdeeg
 • 30 g bloem
 • 1 st ei
 • 75 g Parmezaan
 • 10 g boter
 • cayennepeper

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 200 °C.

Limoen

 • Trek met de zesteur dunne reepjes van de schil van de limoen. Blancheer de reepjes 2 min in kokend water. Giet af en zet apart. Pers het sap uit de limoen en houd apart voor de garnering.

Soep

 • Snijd het grootste deel van het groen van de prei en gebruik alleen het witte en licht groene deel van de prei. Snijd dit in stukken van 1 cm. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine plakken/stukken. Verhit 30 ml arachideolie in een soeppan en voeg hier de klein gesneden prei en aardappelen aan toe. Laat dit zachtjes bakken met de deksel op de pan tot de prei zacht wordt. Prei mag niet kleuren!
 • Was de waterkers en verwijder eventuele ongerechtigheden. Voeg nu de waterkers met de tenen knoflook toe tot de waterkers gaat slinken. Doe er dan de kippenbouillon bij en laat 15 tot 20 min zachtjes koken
 • Pureer de soep zeer fijn met de staafmixer en passeer door een fijne zeef met behulp van een kleine ronde soepopscheplepel. Voeg 150 ml room toe en het sap van de limoen. Maak eventueel op smaak met peper en zout. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Kaasstengels

 • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Klop het ei en rasp de Parmezaanse kaas.
 • Leg 4 plakjes ontdooide bladerdeeg op elkaar en rol dit, op een met bloem bestoven werkblad, uit tot een plak van 20 x 40 cm. Bestrijk met het geklopte ei en zout het licht. Bestrooi het heel licht met een weinig cayennepeper. Verdeel de geraspte Parmezaan over het oppervlak en plet het goed aan. Snijd nu repen van 20 x 1 cm en leg deze repen op een ingevette bakplaat. Bak 9 min af in een voorverwarmde oven van 200 °C.

Serveren:

 • Verdeel de koude soep over de borden en leg in het midden van de soep, kruislings, 2 reepjes limoenschil. Druppel daar omheen wat room (50 ml) en serveer met een kaasstengeltje.

Notities

WIJNSUGGESTIE
False Bay Chenin Blanc, Zuid Afrika-Stellenbosch