Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Meringuerol met mascarpone

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2018, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • (koffie)kopjes

Ingrediënten

Meringue

  • 90 g hazelnoten
  • 4 st eieren middelgroot
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 2 st espresso-sticks
  • 10 ml water
  • 5 g maizena
  • bakpapier 120 cm

Mascarpone

  • 50 ml hazelnootlikeur
  • 250 g mascarpone
  • 125 ml room
  • 50 g pure chocolade

Garnering:

  • 1 st klein bakje blauwe bessen
  • 10 g zilveren zachte parels Dr. Oetker

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C

Meringue

  • Rooster de hazelnoten lichtbruin in een koekenpan zonder vet. Laat afkoelen en hak grof. Houd 1 el (grote) achter voor de garnering.
  • Meng de espressopoeder met de 10 ml heet water.
  • Bekleed een bakplaat (gastronorm) met opstaande rand met bakpapier, zowel de onderkant als de wanden.
  • Splits de eieren, zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Klop het eiwit stijf en voeg daarna, al kloppend, de suiker, lepel voor lepel toe tot je glanzende pieken hebt.
  • Meng de vloeibaar gemaakte espressopoeder, de gehakte hazelnoten en de maïzena voorzichtig omscheppend, door de geslagen eiwitten. Verdeel dit over de beklede bakplaat en bak gedurende 30 min in de voorverwarmde oven.
  • Zet na het bakken de bakplaat op een rooster en laat minstens 1 uur afkoelen.

Mascarpone

  • Roer de mascarpone glad en meng met de hazelnootlikeur en al omscheppend met de 125 ml stijfgeslagen slagroom. Houd 4 el achter voor de garnering.

Vervolg meringue

  • Leg een groot vel bakpapier op de afgekoelde meringue. Draai het geheel om. Verwijder het bakpapier dat in de bakplaat lag en nu een beetje aan de meringue vast zit (voorzichtig verwijderen dus). Bestrijk nu de meringue met het mascarpone mengsel en rol de meringue, met behulp van het onderliggende bakpapier, op. Laat tot gebruik in de koelkast opstijven.

Kort voor het uitserveren

  • Smelt de chocolade au bain-marie. Bestrijk de meringuerol, aan de bovenkant, met het achtergehouden mascarpone mengsel. Zigzag met een vork de gesmolten chocolade over de rol en versier met de achtergehouden hazelnoten, de zilveren zachte parels en de blauwe bessen.

Serveren:

  • Snij plakken van de meringue en drink er eventueel een kopje koffie bij.

Notities

WIJNSUGGESTIE
St Kilian Niersteiner Gutes Domtal, Duitsland-Mosel, Saar, Ruwer