Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Flaugnarde met abrikozensaus en vanille-ijs

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2018, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • rammequins (kleine ovenschaaltjes)

Ingrediënten

Abrikozensaus

 • 15 st gedroogde abrikozen
 • 70 g gedroogde cranberries
 • 12 st gedroogde pruimen
 • 4 st kardamonpeulen
 • 4 st perssinaasappelen
 • 50 ml Grand Marnier rouge

Vanille-ijs

 • 300 ml room
 • 700 ml melk
 • 8 st eieren dooiers
 • 200 g fijne kristalsuiker
 • 40 g magere melkpoeder
 • 1 st vanillestokje
 • 8 g vanillesuiker

Beslag Flaugnarde

 • 250 ml room
 • 150 ml volle melk
 • 4 st eieren
 • 50 g bloem
 • 100 g suiker
 • 3 g zout
 • 5 g boter
 • 30 g poedersuiker

Vulling

 • 12 st bitterkoekjes
 • 1 st banaan
 • 4 st handperen

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 rammequins in de diepvries. Verwarm de oven voor op 190 °C.

Vanille-ijs

 • Verwarm de 300 ml room met de 700 ml melk in een pan tot er luchtbellen aan de rand van de pan verschijnen. Klop intussen de 8 eidooiers, de 200 g fijne suiker, de magere melkpoeder, de vanille uit het vanillestokje en de vanillesuiker in een kom tot een licht en luchtig mengsel.
 • Giet de warme melk goed roerend bij het dooiermengsel. Giet het terug in de pan en verwarm met behulp van een vlamverdeler op halfhoog vuur tot een maximumtemperatuur van 83°C. Schep de vla in een kom en laat verder afkoelen. Bereid in de ijsmachine de vla tot ijs. Zet apart in de diepvries.

Abrikozensaus

 • Wel de abrikozen, de pruimen en de cranberries ieder apart in een pannetje in net niet kokend water minimaal 1 uur (gebruik de sudderplaatjes). Giet de abrikozen af en voeg het sinaasappelsap van de 4 sinaasappels en de zaadjes van de 4 kardamonpeulen toe. Breng dit aan de kook, samen met de likeur. Laat zachtjes sudderen tot de abrikozen zacht zijn en pureer met de staafmixer. Zet apart. Bewaar de pruimen en cranberries voor de vulling.

Beslag flaugnarde

 • Meng de bloem met de suiker en het zout. Meng slagroom met de melk en de eieren en sla dit goed los. Giet nu, al stevig roerend, beetje bij beetje het melkmengsel bij het bloemmengsel. Zet apart in de koeling.

Vulling

 • Snijd de gewelde pruimen in reepjes, Snijd de bitterkoekjes in reepjes. Snijd de banaan in dunne plakjes
 • Schil de peren, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in plakjes.

Flaugnarde

 • Besmeer de 12 rammequins licht met boter. Doe een bodempje beslag in de bakjes Verdeel er banaan en peer over, weer een beetje beslag, dan wat pruim en bitterkoekjes, beetje beslag, weer wat peer en banaan, beetje beslag, cranberries op het laatst (houd er een paar achter voor de garnering van het ijs!).
 • Zet de bakjes 18 tot 20 min in de oven tot de flaugnarde gaar maar nog zacht in het midden is.

Serveren:

 • Plaats de flaugnarde op een zwart langwerpig bord. Bestuif de flaugnarde licht met poedersuiker en schep een lepel abrikozensaus in het midden. Serveer samen met een bolletje vanille-ijs in het ijskoude ovenschaaltje. Leg een paar cranberries op het ijs.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Fonseca White Port