Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kalfsballetjes met erwtjes en artisjok

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2018, mei
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Kalfsgehaktballetjes

  • 800 g kalfsgehakt
  • 100 ml room
  • 2 st eieren
  • 50 g panko
  • 1 st citroen
  • 1 st sjalotje
  • 3 tn knoflook
  • 6 el basilicum
  • 6 el bladpeterselie
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 12 blaadjes salie vers
  • 9 takjes tijm

Groentensaus

  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 200 ml kalfsfond
  • 200 g artisjokken diepvries of pot
  • 200 g erwtjes vers of diepvries
  • 200 ml room
  • 1 klontje boter

Garnering

  • 3 el munt
  • 75 g pecorino

Instructies

Bereiding:

  • Plaats 12 kleine soepborden in de warmhoudkast.

Kalfsgehaktballetjes

  • Rasp de citroenschil, snipper de sjalot fijn, rasp de tenen knoflook, hak de basilicum en bladpeterselie fijn. Meng deze ingrediënten in een kom met de room, eieren, panko en het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vorm 4 à 5 mooie balletjes per persoon met de handen (bitterbalformaat). Verhit olijfolie in een koekenpan en kleur de gehaktballetjes aan. Voeg de salie en tijm toe en laat heel even meebakken. Zet de balletjes apart en gebruik de jus voor de groentensaus.

Groentensaus

  • Laat de artisjokkenbodems uitlekken of ontdooien en kook de erwtjes gaar.
  • Blus de jus van de gehaktballetjes af met de witte wijn. Laat reduceren tot de helft. Voeg kippenbouillon en kalfsfond toe en laat verder reduceren tot een mooie sausdikte. Voeg beide groenten toe aan de saus en warm vervolgens kort mee. Voeg de room toe en leg de gehaktballen terug in de pan en verwarm. Laat een klontje gezouten boter mee smelten.

Garnering

  • Hak de munt fijn en rasp de pecorino fijn.

Serveren:

  • Serveer op de warme borden de gehaktballetjes met de groentensaus. Garneer met munt en geraspte pecorino.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Aberdeen Angus Malbec, Argentinië-Mendoza