Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Knolselderijsoep met appelbolletjes

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2018, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 1 st knolselderij
  • 1 st ui
  • 20 ml olijfolie
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1000 ml kippenbouillon
  • 330 ml witbier flesje
  • 100 ml room
  • 20 ml olijfolie

Kerriekruim en kerrie-olie

  • 20 g kerriepoeder
  • 60 g panko
  • 120 ml olijfolie

Appelbolletjes

  • 4 st Granny Smith appelen
  • 30 g suiker
  • 10 g boter

Garnering

  • 4 st bosuitjes
  • 8 plakken Serranoham
  • 125 g zure room
  • 50 ml room
  • zout en peper

Instructies

Knolselderijsoep

  • Verwarm de diepe soepborden in de warmhoudkast!
  • Schil de knolselderij en snijd de knolselderij in blokjes van 2 cm.
  • Verwarm 20 ml olijfolie in een soeppan en fruit hierin de gesnipperde ui glazig. Voeg de in blokjes gesneden knolselderij toe samen met de laurierblaadjes en de rozemarijn. Laat kort aanbakken en blus af met de kippenbouillon.
  • Breng aan de kook en laat 30 min zachtjes koken tot de knolselderij gaar is,
  • Voeg nu de 100 ml room en het flesje witbier toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Haal de laurier en de rozemarijn uit de soep en pureer de soep met een staafmixer. Passeer de soep door een zeef en maak eventueel op smaak met zout en peper.

Kerriekruim en kerrie-olie

  • Verwarm 120 ml olijfolie in een steelpannetje. Laat het niet te warm worden!
  • Voeg 20 g kerriepoeder toe en laat in 2 min de geur tot ontwikkeling komen. Niet te heet want dan verbrandt de kerriepoeder. Schenk 4 el van de verkregen kerrie-olie door een zeefje en zet apart. Voeg de panko toe aan de resterende kerrie-olie en laat de kerrie zich opnemen in de panko. Zet deze kerriekruim apart.

Appelbolletjes

  • Schil de appels en schep zo veel mogelijk appelballetjes uit de appels met een pommes parisiennesboor. Bewaar de bolletjes in koud water. Zet apart.
  • Verwarm, kort voor het uitserveren, 10 g boter in een middelgrote koekenpan en bak hier, de op keukenpapier uitgelekte en gedroogde appelbolletjes, zachtjes aan tot licht bruin. Voeg de suiker toe en laat de bolletjes al draaiend, karamelliseren.

Garnering

  • Rol elk plakje Serranoham op en snijd de rolletjes in rondjes van 5 mm. Zet apart.
  • Roer de zure room samen met de 50 ml room los en zet apart.
  • Snijd de bosuitjes in schuine dunne plakjes en houd apart in koud water.
  • Zorg ervoor dat de soep op temperatuur is.

Serveren:

  • Leg de gebakken appelbolletjes in het midden van een voorverwarmd bord. Leg op de bolletjes wat rondjes Serranoham en daarboven op wat plakjes bosui.
  • Schenk nu de soep voorzichtig (gebruik schenkkan) rondom het torentje zodanig dat het torentje zichtbaar blijft.
  • Schep wat kerriekruim op het torentje en druppel wat kerrie-olie rondom in de soep evenals 4 toefjes zure room.

Notities

WIJNSUGGESTIE
False Bay Chenin Blanc