Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Salade van geroosterde peer en St Aygur met sinaasappelwalnootbroodje

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSalade
Trefwoord2018, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Salade

  • 75 g rucola
  • 125 g veldsla
  • 30 g zonnebloempitten
  • 20 g pompoenpitten
  • 6 st stevige handperen bv. doyenne de comice
  • 1 st citroen
  • 30 g boter
  • 2 el vloeibare honing
  • 200 g St Aygur schimmelkaas

Dressing

  • 4 el citroensap
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 el groene kruidenmosterd
  • 4 el walnootolie
  • 4 el zonnebloemolie
  • 6 el groene olijfolie

Sinaasappelwalnootbroodjes

  • 2 st sinaasappels
  • 500 g mix voor witbrood
  • 100 g walnoten
  • 50 g roomboter
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes oregano

Instructies

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 225 °C

Sinaasappelwalnootbroodjes

  • Sinaasappels schoonboenen, 1 el sinaasappelschil eraf raspen en de sinaasappels uitpersen.
  • Sap aanvullen met water tot 300 ml. Tijm en oreganoblaadjes van takjes rissen.
  • Walnoten grof hakken. Boter smelten.
  • Mix voor witbrood in kom doen. Sinaasappelrasp, walnoten, tijm- en oreganoblaadjes door broodmix roeren. Aangelengde sinaasappelsap en gesmolten boter toevoegen.
  • Met mixer (deeghaken) mengsel in 5 min tot soepel deeg draaien.
  • Deeg met plasticfolie afdekken en op warme plaats ca. 30 min. laten rijzen, tot volume is verdubbeld. Deeg opnieuw kneden en er ca.12 bolletjes van vormen.
  • Bolletjes op ingevette bakplaat leggen en nog 15 min. laten rijzen.
  • In het midden van de oven broodjes in ca 15 min. goudbruin en gaar bakken.
  • Lauwwarm bewaren tot uitserveren.

Salade

  • Was de rucola en veldsla en slinger droog.
  • Verhit een droge koekenpan en rooster hierin, al roerend, de zonnebloem- en pompoenpitten tot ze poffen ( n.b. gebruik bolzeef tegen wegspringen pitten), schud ze direct uit de pan en laat afkoelen.
  • Snijd de gewassen peren met schil horizontaal in dikke plakken.
  • Pers een citroen uit en wentel hierin de plakken peer.
  • Verwarm de boter in een ruime koekenpan en bak de peerplakken hierin rondom bruin in
  • 3 à 4 min. Bedruppel de peren met de honing en laat zachtjes karamelliseren, terwijl ze voorzichtig af en toe omgedraaid worden. Leg de plakken op een bord.

Dressing

  • Doe het citroensap, de honing, groene kruidenmosterd, walnotenolie, zonnebloemolie en olijfolie in een kom en meng het geheel met een garde.
  • Voeg, naar smaak, zeezout en peper uit de molen toe.
  • Zet wat dressing apart voor over de kaas.
  • Meng kort voor het uitserveren de dressing losjes met de salade.

Serveren:

  • Leg de gemengde sla op de bordjes, verdeel de plakjes peer over de salade en brokkel de kaas erover. Bestrooi het geheel met de zaden. Druppel wat dressing op de schimmelkaas.
  • Leg een lauwwarm broodje op de rand en serveer de rest van de dressing apart in een kommetje erbij

Notities

WIJNSUGGESTIE
Marco Porello Roero Arneis, Piemonte-Italië