Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Artisjok ‘en cocotte’

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
Trefwoord2017, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Artisjokken

  • 12 st artisjokken middelmaat
  • zout

Bechamelsaus

  • 2 el boter
  • 3 el bloem
  • 200 ml melk
  • 200 ml room
  • nootmuskaat
  • zout peper
  • 1 bosje bieslook
  • 4 el kappertjes
  • 2 el mosterd
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • ½ st citroen
  • 12 st eierdooiers n.b.eiwitten apart bewaren 10 voor souffle en 2 voor dessert
  • 12 st zomerse servetten

Instructies

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 180 °C.

Artisjokken

  • Kook de artisjokken in een grote pan gezouten water in ca. 40 min. gaar.
  • Koel ze in koud water om verder te bewerken.
  • Verwijder met een klein scherp mesje de binnenste blaadjes en het hooi van de artisjok.

Bechamelsaus

  • Hak de bieslook fijn (duimdik), spoel de kappertjes af en hak ze fijn. Rasp de Parmezaanse kaas en pers de halve citroen.
  • Verwarm de melk en room. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem er door en blijf een paar minuten roeren tot het mengsel (de roux) gaar is.
  • Giet scheut voor scheut de roommelk erbij en blijf roeren tot het een gladde gebonden saus is laat zachtjes even doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg peper, zout, nootmuskaat, bieslook, kappertjes, geraspte kaas en mosterd toe. Tot slot naar smaak het citroensap toevoegen.
  • Vul nu de holtes van de artisjokken met 2 royale eetlepels saus.
  • Leg in het midden van de saus een eierdooier en maal er peper en zout over.
  • Zet de artisjokken op een bakplaat en bak ze ca. 15 min. in de voorverwarmde oven. De saus moet warm zijn en de dooier nog net zacht, zodat u de artisjok blaadjes er in kunt dopen en leegzuigen (vergeet de bodem niet, die is het allerlekkerst).

Serveren:

  • Leg de artisjok op een klein rond bord waar een klein zomers papieren servet op ligt.
  • Zet een paar schalen op tafel voor de leeggezogen blaadjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Croix d’Or Sauvignon Blanc, Loire - Frankrijk